Bij rituele slachting moet de kop van het rund naar Mekka gericht zijn

Het Brussels Gewest gaat het onverdoofd ritueel slachten niet verbieden. Een stemming hierover in het parlement is verworpen.

Het was afwachten tot de allerlaatste minuut in wat parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) een historische stemming noemde omdat de uitslag niet vooraf gekend is.

De parlementsleden moesten de conclusies van de commissie Leefmilieu goed- of afkeuren. Die commissie had geen meerderheid weten te verzamelen voor een verbod op onverdoofd slachten, na tal van hoorzittingen met experten, dierenrechtenorganisaties en moslim- en joodse verenigingen.

Alleen bij afkeuring van dat verslag kon er toch nog een stemming in de plenaire zitting plaatsvinden. Maar het verslag is met 42 stemmen voor, en 38 stemmen tegen, goedgekeurd. Er waren acht onthoudingen. Daarmee is het voorstel van ordonnantie van Défi, Open VLD en Groen verworpen.

Groen-fractieleider Arnaud Verstraete (Groen) deed nog een voorstel om een amendement in te dienen dat pleitte om slachten op te nemen in de nieuwe codex van het dierenwelzijn, waardoor het verbod pas in zal gaan één jaar na het aanvaarden van deze codex. Het amendement zou pas behandeld worden als de conslusies van de commissie werden weggestemd.

Hebben grotendeels voor het verslag gestemd: PS, PTB-PVDA, Ecolo en Les Engagés. Hebben grotendeels tegen het verslag gestemd: MR, Groen, Open VLD, N-VA, CD&V en Vlaams Belang.

Onthoudingen

Maar bij veel fracties waren ook afwijkende stemmen. Bij PS stemden Véronique Jamoulle en Julien Uyttendaele tegen het verslag. Bij Open VLD en MR onthielden Khadija Zamouri en Viviane Teitelbaum zich. Bij Les Engagés hebben Céline Frémault en Christophe De Beuckelaer zich onthouden.

Bij Ecolo waren er vooral stemmen voor het verslag. Alleen John Pitseys, Isabelle Pauthier, Ingrid Parmentier en Thomas Naessens stemden tegen het verslag.

Zoals verwacht hebben Fouad Ahidar en Hilde Sabbe van One.Brussels-Vooruit het verslag wél goedgekeurd. Els Rochette stemde tegen.

Défi stemde in verspreide slagorde. Zo hebben Marc Loewenstein en Sadik Köksal voor de conclusies van de commissie Leefmilie gestemd. Nicole Bomele en Michael Vossaert hebben zich onthouden. De andere leden van Défi zoals Marie Nagy, Jonathan de Patoul, Joëlle Maison, Christophe Magdalijns hebben zoals verwacht tegen het verslag gestemd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, verbod onverdoofd slachten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni