De plenaire zitting van het Vlaams parlement, woensdagnamiddag.

Plenaire zitting Vlaams Parlement verstoord door pro-Palestijns protest

© BRUZZ
21/02/2024

De plenaire zitting van het Vlaams Parlement is woensdag verstoord door pro-Palestijnse actievoerders. Enkele tientallen manifestanten begonnen op een bepaald moment slogans te scanderen, pamfletten in het halfrond te gooien en met Palestijnse vlaggen te zwaaien. De actievoerders werden door de militaire politie verwijderd en de zitting werd een tiental minuten geschorst. Het parlement dient een klacht in wegens verstoring van de openbare orde.

Om iets na 15 uur werd de plenaire zitting van het Vlaams Parlement plots verstoord door actievoerders die vanop de publiekstribune pro-Palestijnse slogans scandeerden. Ze wezen op de '30.000 doden' die in Gaza zijn gevallen en scandeerden ook "niet in onze naam" en "boycot ZIM" (ZIM is de Israëlische rederij die genoemd wordt als transporteur van Israëlische wapens, ook via Antwerpen).

In hun pamflet roepen de actievoerders op tot de 'onmiddellijke stopzetting' van alle handel met Israël en 'in de eerste plaats de verkoop en de doorvoer van wapens en munitie naar dit misdadige land'. "Jullie zijn verkozen tot volksvertegenwoordigers en hebben de verantwoordelijkheid om elke mogelijke vorm van medeplichtigheid aan de genocide te vermijden", luidde het onder andere.

*lees verder onder foto

20240221_PALESTIJNS_PROTEST_VLAAMS_PARLEMENT.jpg

Vlaams parlementslid Van Rooy (Vlaams Belang) versus pro-Palestijnse betogers.

Israëlisch vlaggetje

De plenaire zitting van het parlement werd tijdelijk opgeschort en de actievoerders werden door de militaire politie van het parlement weggeleid. Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy ging met een Israëlisch vlaggetje in de hand nog wel even verhaal halen bij de actievoerders.

Na een tiental minuten kon de plenaire zitting hervat worden. Vanuit het parlement wordt een klacht ingediend tegen de actievoerders wegens verstoring van de openbare orde.

Oppositiepartij Groen grijpt de actie aan om het dossier van de wapendoorvoer naar Israël via de Antwerpse haven aan te kaarten. "Het is dringend tijd dat Jambon ingrijpt. Vlaanderen kan en mag niet de draaischijf zijn van wapentransporten richting Israël", aldus Vlaams parlementslid Staf Aerts op X.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni