Verschillende Nederlandstalige parlementsleden reageren woensdag verbaasd op de voorstellen die in de commissie Leefmilieu worden besproken over het uitstel van de geplande LEZ-maatregelen. Er is nog veel onduidelijk over wat de impact van dat mogelijke uitstel zal zijn, zowel op de portemonnee van de Brusselaars als die van het Gewest. "Dit is te gek voor woorden."
Veel onduidelijkheid over impact van uitstel geplande LEZ-normen: 'Geen goed beleid'
Woensdag buigt de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement zich de hele dag over de voorstellen om de geplande verstrenging van de lage-emissiezone (LEZ) uit te stellen. Het voorstel van MR, Les Engagés en de PS maakt de meeste kans. Zij willen de volgende verstrenging pas in 2027 invoeren, twee jaar later dan gepland.
Uit een nota van de Brusselse administratie blijkt nu dat het Gewest een Europese boete riskeert van 19 miljoen euro.
“Dit is te gek voor woorden,” zegt Groen-parlementslid Stijn Bex. “Het is geen goed beleid, waar vooral de Brusselaars dreigen slachtoffer van te zullen worden. Ze krijgen geen goede lucht en er zullen bovendien boetes betaald moeten worden.”
Bex stelt vast dat de "drie Franstalige partijen nu koste wat het wil hun voorstel door het parlement willen jagen, terwijl we nog niet alle informatie hebben over de impact ervan.”
Elektrisch exemplaar
Ook Benjamin Dalle (CD&V) reageert misnoegd. De impact is vandaag niet geobjectiveerd, stelt Dalle in het parlement. “We weten niet over hoeveel wagens het exact gaat, over wat de precieze impact zal zijn op onze klimaatambities en wat de financiële implicaties zullen zijn. Dat moeten we weten alvorens we erover discussiëren in het parlement.”
Volgens de CD&V moeten mensen die niet zonder wagen kunnen, gestimuleerd worden om een elektrisch exemplaar aan te schaffen.
Christophe De Beukelaer van Les Engagés stelt de cijfers in het rapport van Alain Maron in vraag. “Hoe kon Maron dit rapport (in werkelijkheid gaat het om een nota van Leefmilieu Brussel over de impact van het voorstel tot uitstel, red.) op enkele dagen tijd laten maken, terwijl hij nog steeds niet in staat is om het officiële 2023-rapport van de LEZ te publiceren?” vraagt hij zich af op X. “Ik roep minister Maron daarom op om de LEZ-kwestie niet uit te buiten, maar om de twee rapporten zo snel mogelijk in volledige transparantie te publiceren.”
“Het eenmalige uitstel ondermijnt de klimaatambities van het Gewest niet,” gaat De Beukelaer verder. “We zullen de luchtkwaliteit monitoren om aan de EU-doelstellingen te voldoen en de WHO-doelstellingen te halen.”
Het kabinet van milieuminister Alain Maron (Ecolo) laat weten dat het jaarlijkse rapport over de LEZ de volgende weken online zal komen, zoals dat elk jaar in dezelfde periode gebeurt.
Volgens Pascal Smet (Vooruit.brussels) kan het parlement wel degelijk doorgaan met het heikele punt te bespreken. “Verschillende partijen hebben voorstellen op tafel gelegd, ook Vooruit. Mensen zitten nu in onzekerheid en moeten duidelijkheid krijgen."
De positie van de N-VA is duidelijk, ze zijn voor het uitstel, “net zoals in dat Antwerpen en Gent het geval is,” aldus Cieltje Van Achter. “Al moet alle informatie gekend zijn voor we met kennis van zaken een beslissing nemen.”
De voorstellen zullen volgende week verder besproken worden in het parlement.
Lees meer over: Politiek , LEZ , uitstel lage-emissiezone , commissie Leefmilieu , Brussels Parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.