Vlaams minister van Brussel: 'Regering blinkt uit in passiviteit en inertie'

© Belga
21/02/2024

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) roept de Brusselse regering en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) op "actie te ondernemen" in de strijd tegen het drugsgeweld in Brussel. "Nu blinkt ze (de Brusselse regering, red.) uit in passiviteit en inertie", zo antwoordde Dalle in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter, die de minister struisvogelpolitiek verwijt.

De voorbije weken waren er in verschillende Brusselse gemeenten schietpartijen. Dat geweld wordt gelinkt aan het drugsmilieu. Samen met het geweld zelf laaide ook de discussie over de bestrijding van het drugsgeweld op. In het Vlaams Parlement zei Vlaams minister Benjamin Dalle dat Vlaanderen 1,2 miljard euro investeert in allerlei initiatieven in Brussel, gaande van armoedebestrijding tot jeugd en welzijn.

Maar volgens Dalle ligt er een belangrijke hefboom bij de Brusselse regering en Brussels minister-president Rudi Vervoort. Zo is Vervoort bevoegd om de veiligheid te coördineren, maar laat hij dat na. Vervoort brengt volgende week wel de Gewestelijke Veiligheidsraad samen, maar minister Dalle vindt dat de regering dringend "het heft in handen" moet nemen. Volgens hem blinkt de Brusselse regering nu uit in "passiviteit en inertie".

Struisvogelpolitiek

Vraagsteller Filip Dewinter verweet Dalle "struisvogelpolitiek". Volgens hem steekt Dalle "zijn kop in het zand" door naar een andere overheid te verwijzen. "Uw eigen regering investeert meer dan 1 miljard euro in Brussel. Wat doet u met dat geld en wat krijgen we ervoor terug?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, drugsgeweld, benjamin dalle, filip dewinter, minister-president Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni