De commissie Financiën van het Brussels Parlement heeft donderdagavond ingestemd met de ontwerpordonnantie die het mogelijk maakt om bij gebrek aan een volwaardige begroting de eerste drie maanden van 2025 met voorlopige twaalfden te werken. De uittredende meerderheid en Team Fouad Ahidar stemden voor, de oppositie onthield zich.
Voorlopige twaalfden in commissie Brussels Parlement goedgekeurd
Minister-president Rudi Vervoort (PS) gaf aan het begin van de vergadering een reeks antwoorden op de vragen die maandag in de commissie gesteld waren. Voor de oppositiepartijen tegen de regering in lopende zaken waren die onvoldoende en blijft de onduidelijkheid, vooral omdat de uittredende regering het Rekenhof veel te weinig tijd gegeven heeft, het parlement de nodige documenten laattijdig doorstuurde, en de uitzonderingen te weinig verantwoordde.
Zo gaf MR-fractieleider Clémentine Barzin een omstandige opsomming van uitzonderingen waarbij de toegelaten uitgaven hoger liggen dan de drie twaalfden voor de eerste drie maanden van 2025. Voor de Franstalige liberalen waren er te veel afwijkingen en werden die onvoldoende verantwoord.
De verantwoording werd enkel aan de commissie, en dat nog zeer laattijdig, overgemaakt, maar werd niet aan het Rekenhof voorgelegd, merkte haar N-VA-collega Gilles Verstraeten op. "Het is de bedoeling dat de voorlopige twaalfden zo gelimiteerd mogelijk gehouden worden, maar hier hebben we de indruk dat de regering in lopende zaken dezelfde manier van werken volgt als de afgelopen vijf jaar", stelde hij.
Françoise De Smedt (PTB-PVDA) en Christophe De Beukelaer (Les Engagés) waren niet gerustgesteld over de toelichting van de regering over de factuele subsidies. De ongerustheid van de non-profitsector is volgens De Smedt niet weggewerkt. De Beukelaer hekelde dat de regering de vrijheid heeft om te beslissen welke vereniging meer en welke minder subsidies krijgt, aangezien er met een gesloten enveloppe gewerkt wordt.
Politieke oefening
Imane Belguenani (Open VLD) wees erop dat minister van Begroting Sven Gatz voorstander was om de voorlopige twaalfden in tijd en omvang te beperken, maar dat er geen consensus was binnen de regering om dat te doen. Die uitspraak was voor Benjamin Dalle (CD&V) het bewijs dat dit geen technische oefening was, zoals de regering in lopende zaken beweert, maar een politieke oefening waar minister Gatz het niet mee eens was.
Stijn Bex (Groen) vroeg zich af waarom voor het Brussels Parlement veertien twaalfden voorzien waren. Er moet voor hem snel werk gemaakt worden van een goedkoper parlement. Zo zouden de vergoedingen van de parlementsleden met 5 procent kunnen verminderen, zoals het Vlaams Parlement gedaan heeft, vond hij.
De dotatie van het Brussels Parlement is reeds gestemd, merkte commissievoorzitter Ahmed Laaouej (PS) op. Hij stelde voor om een overleg op starten over de verdeling van de middelen die het Parlement toegewezen krijgt.
De MR had nog een aantal amendementen klaar, maar dienden die in afwachting van bijkomende verduidelijkingen van de regering niet in. Eventueel worden ze nog in de plenaire zitting ingediend.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , commissie financiën , voorlopige twaalfden , Rudi Vervoort