De federale meerderheid beveelt de regering aan om zich burgerlijke partij te stellen in het kader van de gerechtelijke procedure over de vermoedelijke fraude bij het OCMW van Anderlecht. Het voorstel is een van de twaalf aanbevelingen waarover de parlementaire fracties van de vijf Arizonapartijen het vrijdag eens zijn geraakt.

©
Photonews
Wantoestanden bij het OCMW van Anderlecht: 'Regering moet zich burgerlijke partij stellen'
De meerderheidspartijen in het federaal parlement hebben een document met twaalf aanbevelingen opgemaakt die maandag besproken zullen worden in de werkgroep die is opgericht om de wantoestanden bij het Anderlechtse OCMW te behandelen. Behalve een burgerlijke partijstelling bevelen ze de regering onder meer aan om de precieze financiële schade voor de federale financiën in kaart te brengen en terugbetaling bij het Anderlechtse OCMW te eisen.
Verscheidene aanbevelingen sluiten aan bij het regeerakkoord. Zo vragen de fracties aan de regering om na te gaan of het niet opportuun zou zijn om het OCMW van Anderlecht tijdelijk onder curatele te plaatsen. Ze verzoeken ook om, in samenwerking met de POD Maatschappelijke Integratie, te bekijken hoe fraude beter opgespoord kan worden en om de OCMW's instrumenten aan te reiken om de werklast van maatschappelijke werkers te verbeteren.
Geloofwaardigheid herstellen
De aanbevelingen worden gesteund door Denis Ducarme (MR), Wouter Raskin (N-VA), Isabelle Hansez (Les Engagés), Nahima Lanjri (CD&V) en Anja Vanrobaeys (Vooruit). Ze vormen een reactie op de reportage van het VRT-magazine Pano die de wantoestanden aan het licht bracht. Nadien werden in de Kamercommissie Sociale Zaken verscheidene hoorzittingen georganiseerd. De meerderheidspartijen besloten vervolgens een werkgroep in de steigers te zetten.
Ducarme, voorzitter van de commissie, prees in een persbericht het werk van de meerderheidspartijen en de moed van maatschappelijk werkers die getuigd hebben. "Justitie moet deze daden volledig kunnen ophelderen en de geloofwaardigheid van ons systeem herstellen", besloot hij.
Lees meer over: Anderlecht , Politiek , fraude OCMW Anderlecht , Denis Ducarme , federale regering