'Pompidou is top-down prestigeproject van Vervoort'

JP
© BRUZZ
29/09/2016

Minister-president Rudi Vervoort (PS) kondigt aan dat het Parijse Centre Pompidou een partner wordt van het nieuwe museum van hedendaagse kunsten aan het Kanaal. "Een culturele UFO uit Parijs neerpoten is geen oplossing voor de problemen die we in Brussel hebben," klinkt het bij Groen-parlementslid Arnaud Verstraete.

Het Centre Pompidou is niet hetgene waar de stad nood aan heeft, vindt Arnaud Verstraete (Groen)."Ik dacht dat het de bedoeling was om in de voormalige Citroëngarage arm en rijk met elkaar te verbinden."

Werkgelegenheid
"Het museum bevindt zich op de arme sikkel van Brussel, tussen wijken als Kuregem, en de gemeentes Molenbeek en Anderlecht," zegt Verstraete."In die buurten is veel schooluitval en werkloosheid. Daar moeten we aan werken. Een technische school op die plaats zou ideaal zijn geweest. Die zou spin-offs en start-ups voortbrengen en vanuit die expertise zou dan werkgelegenheid ontstaan." Ook vraagt Verstraete zich af hoe het Gewest het museum gaat bekostigen. "Cultuur is geen bevoegdheid van het Gewest. Economie en werkgelegenheid zijn dat wel."

Top-down
Ook over de top-downmethode van het Gewest is hij niet te spreken. "Ik had graag het gebouw samen met de Brusselaars willen vormgeven. Nu is het van bovenaf opgelegd. Het is vooral een prestigeproject van de minister, dat zie je ook aan de benoeming van voormalig kabinetchef Yves Goldstein die het project moet leiden."

Uniek stadsproject
Naast de technische school, zou er nog ruimte overblijven voor cultuur, vindt Verstraete. "Het zou een echt Brussels stadsproject moeten worden, waar jonge Brusselse artiesten hun talenten kunnen ontwikkelen en tonen," zegt Vestraete. "Volgende week heb ik een debat met de minister hierover tijdens de Commissie voor de Territoriale Ontwikkeling. Als dit het beginpunt is, dat nog kan evolueren, dan is het goed. Maar dit mag geen eindpunt zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni