Actie van 'Stop de Opvangcrisis' is knipoog naar inbeslagname op kabinet de Moor

© Belga
19/01/2024

Stop de Opvangcrisis heeft vrijdagochtend koffie uitgedeeld aan de Financietoren in Brussel. Met de actie knipoogt het collectief naar de koffiemachine en diepvriezer die deurwaarders afgelopen week meenamen van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

De inbeslagname is een gevolg van de wanbetaling van de dwangsommen die de Belgische staat werden opgelegd vanwege het niet opvangen van asielzoekers die de procedure doorlopen en opvang zouden moeten genieten. De Belgische staat is hiervoor al meer dan negenduizend keer veroordeeld door de arbeidsrechtbank. Maar de inbeslagname is slechts een magere buit "als laatste redmiddel tegen de onwettigheden" van de staat, zo oordeelt Stop de Opvangcrisis.

Een veertigtal actievoerders verzamelde vrijdagochtend tegenover de Botanique om koffie en versnaperingen uit te delen. "We mikken op mensen die op weg zijn naar hun werk, maar ook op de mensen die hier enkele meters verderop op straat slapen aan de Dienst Vreemdelingenzaken."

'Door slechts koffie aan te bieden, willen we de tragische absurditeit van de zogenaamde opvangcrisis benadrukken.'

Stop de Opvangcrisis

"Door 'slechts' koffie aan te bieden, willen we de tragische absurditeit van de zogenaamde opvangcrisis benadrukken. Na drie jaar is dit alles wat we van de staat hebben gekregen: een koffiemachine", klinkt het. "De oplossingen die de regering voorstelt, als het al niet enkel bij aankondigingen blijft, zijn alleen maar stukjes en beetjes, tijdelijk en ontoereikend of te lang om te introduceren in verhouding met de nood van de situatie."

3.000 asielzoekers wachten op opvang

Ondertussen wachten ongeveer drieduizend asielzoekers in ons land op opvang. "In oktober werd er wel een taskforce in het leven geroepen om op zoek te gaan naar extra opvangplaatsen, maar dat is niet voldoende", besluit Alexia.

In het licht van deze situatie schuift het collectief drie verzoeken naar voren: Fedasil meer middelen toekennen, meer opvangplaatsen voor asielzoekers openen en in de winterperiode een specifieke opvangregeling in het leven roepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Stop de opvangcrisis , Nicole De Moor , Asiel en Migratie , ludieke actie , financietoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni