Oktober 2023: een manifestatie tegen het geweld van Israël in de Palestijnse gebieden na het eerdere geweld door Hamas

| Een vorige actie tegen het geweld in de Gazastrook op het Schumanplein (archiefbeeld).

Actievoerders op Schumanplein eisen onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

© Belga
19/02/2024

In Brussel zijn maandagavond bijna vierhonderd mensen samengekomen om een "onmiddellijk en permanent" staakt-het-vuren in de Gazastrook te vragen. De bijeenkomst aan Schuman vond plaats in de marge van een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, waarbij de situatie in het Midden-Oosten aan bod kwam.

Het protest was een initiatief van verschillende organisaties, zoals de Association Belgo-Palestinienne (ABP), de socialistische vakbond ABVV-FGTB, de christendemocratische organisatie MOC en de unie van joodse progressieven UPJB.

Ze vroegen concrete maatregelen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en toegang tot humanitaire hulp voor de burgerbevolking. Daarvoor zijn volgens hen economische en diplomatieke sancties tegen Israël nodig.

Volgens de organisatoren moet de Europese steun aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) worden herbevestigd en versterkt. Ze willen ook dat de Europese Raad een volledig militair embargo oplegt om "elke medeplichtigheid bij de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid door Israël" te stoppen.

Ook moet "alle handel met illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied" worden verboden en moeten de juridische stappen tegen Israël voor het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof gesteund worden.

Bijeenkomst ministers

26 van de 27 lidstaten van de Europese Unie steunden bij de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een oproep voor een onmiddellijke humanitaire pauze die moet leiden tot een duurzaam staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat meldde de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell maandag na afloop van de vergadering. Hongarije weigerde de tekst te ondertekenen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni