Al zeker 16 meldingen na nieuws van VUB-fertiliteitsarts die sperma misbruikte

© Belga
25/04/2024

De vzw Donorkinderen kreeg de voorbije week al zestien meldingen na het nieuws over de Brusselse fertiliteitsarts die onvrijwillig sperma van studenten gebruikte voor de verwekking van donorkinderen. De organisatie hoopt ook snel aan tafel te zitten met de VUB en het UZ Brussel.

Vorige week raakte bekend dat fertiliteitsarts R.S., destijds verbonden aan het UZ Brussel en professor aan de VUB, minstens twee donorkinderen had verwekt door zonder toestemming sperma te gebruiken van een man die zaad had afgestaan onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. De arts zou ook tijdens zijn lessen actief spermadonoren hebben geronseld.

De zaak kwam toevallig aan het licht nadat een 45-jarige Limburger via een DNA-databank op zoek ging naar zijn biologische vader, en die daar ook terugvond. De vzw Donorkinderen vreesde dan ook dat deze zaak slechts het topje van de ijsberg was en lanceerde een oproep aan oud-studenten en voormalige patiënten van de fertiliteitsarts.

In een week tijd zijn al zestien meldingen binnengelopen, klinkt het donderdag. "Onder hen vijf mannen die afzonderlijk van elkaar bevestigden dat ze na een oproep tot deelname aan wetenschappelijk onderzoek sperma hebben afgestaan", aldus voorzitter Steph Raeymaekers. "Periodes van deze donaties liggen tussen 1975 en 1986, de locaties zijn de privépraktijk van fertiliteitarts R.S., maar ook het Brusselse UMC Sint-Pieter werd vernoemd."

Zoektocht

Verder meldde zich ook een man die effectief voor donorconceptie had gedoneerd en aangaf vindbaar te willen zijn voor zijn biologische nageslacht. De vzw werd ook door een vrouw gecontacteerd die begin 2000 bij het AZ Jan Portaels eicellen voor een vriendin had gedoneerd en daarbij werd begeleid door R.S. De vrouw vraagt zich nu af of het overschot van haar eicellen mogelijk gebruikt werd om kinderen mee te verwekken. Verder hebben ook zes volwassen donorkinderen contact gezocht, van wie een aantal overweegt de zoektocht naar de biologische ouder te starten.

De vzw Donorkinderen heeft intussen ook contact opgenomen met de VUB en het UZ Brussel met de vraag een keer rond de tafel te gaan zitten. "Uiteraard hopen we van harte dat dit nieuwe schandaal zo weinig mogelijk slachtoffers betreft, maar we houden er ook rekening mee dat er nog meer zaken naar boven zullen komen", aldus Steph Raeymaekers.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni