Burgerraad presenteert aanbevelingen duurzame voeding: van menu-formaten tot lagere btw

© BRUZZ
06/02/2024
Updated: 06/02/2024 15.22u

De tweede Burgerraad voor het klimaat, die volledig draaide rond het thema duurzame voeding, heeft dinsdag zijn aanbevelingen gepresenteerd. Het gaat om 56 voorstellen aan zowel de overheid als de horeca- en retailsector, die variëren van een verlaagde btw op duurzame producten tot de invoering van meerdere menu-formaten om verspilling tegen te gaan.

De Burgerraad voor het klimaat, een initiatief van de Brusselse regering, is een permanente raad die zich in verschillende cycli en met telkens een nieuw panel van gelote burgers buigt over klimaatgerelateerde uitdagingen. Na een eerste cyclus die draaide rond de leefomgeving, boog de tweede burgerraad zich over het thema voeding, omdat de productie en verwerking daarvan goed is voor 15 procent van de onrechtstreekse uitstoot van broeikasgassen in Brussel.

Concreet bestudeerden, onderhandelden, debatteerden en stemden 64 inwoners vier weekends lang over welke richting het Brusselse voedselbeleid uitmoet. Daar kwamen 56 voorstellen uit om onze vleesconsumptie met gemiddeld de helft doen dalen, om meer lokaal, biologisch en seizoensgebonden te eten en om voedselverspilling tegen te gaan.

Junkfoodreclame

Van de Brusselse regering verlangt de burgerraad onder meer een beperking voor dierlijke eiwitten in collectieve eetgelegenheden en een verplichting aan supermarkten om een duurzaamheidsscore aan hun verkoopwaar te geven op basis van de gewestelijke Good Food-strategie. Verder moet de regionale advertentieruimte voor junkfood aan banden worden gelegd en willen de burgers dat het Gewest op federaal niveau pleit voor een verlaagde btw op duurzame producten.

Om verspilling tegen te gaan moeten restaurants verplicht worden hun gerechten in verschillende maten te serveren. Daarnaast moet de huidige verordening die supermarkten groter dan duizend vierkante meter verplicht om onverkochte goederen aan de voedselhulp te doneren, worden uitgebreid naar supermarkten van vijfhonderd vierkante meter.

Lees verder onder de foto.

cfd1c0d0-burgerraad-2.jpg

Verse soep

Ook voor de retailsector formuleerde de burgerraad een reeks aanbevelingen. Zo moeten supermarkten lokale en duurzame producten meer onder de aandacht brengen en zorgen voor vegetarische alternatieven op populaire gerechten.

In de strijd tegen verspilling stelt de burgerraad voor om voedsel dat bijna over datum is te verwerken en zo te verkopen, bijvoorbeeld in de vorm van verse soep. Daarnaast moeten producten die beschadigd zijn of binnenkort vervallen, gegroepeerd en met korting verkocht worden. Bij verschillende formaten van verpakkingen moet de prijs per kilo identiek zijn om alleenstaanden niet te benadelen.

De horecasector kan tot slot zijn steentje bijdragen door verschillende maten van gerechten aan te bieden of de mogelijkheid te geven om de verhouding vlees tegenover groenten te wijzigen. Een beperking van de menukaart zou moeten leiden tot meer kwalitatieve opties.

Compromis

Net als in de eerste burgerraad variëren ook deze aanbevelingen van concreet tot vaag en van haalbaar tot praktisch uitgesloten. Stuk voor stuk zijn de ideeën wel een zorvuldig onderhandeld compromis door een representatieve poule van de Brusselse bevolking.

Heel wat voorstellen - van een belasting op ongezonde producten tot de invoering van Good Food-maaltijdcheques - haalden de eindmeet niet. Tijdens gesprekken met experten, zoals voedingsdeskundigen, boerenvertegenwoordigers en Colruyt, leerden de burgers waar de sector staat en wat nog mogelijk is.

De Brusselse regering zal nu de voorstellen bekijken en moet in april een eerste keer terugkoppelen naar de burgers om te bepalen welke maatregelen technisch haalbaar zijn. Twaalf maanden later zal de overheid communiceren welke aanbevelingen effectief zullen worden doorgevoerd. De voorstellen voor de retail- en horecasector zullen worden voorgesteld aan de sectorfederaties Horeca Federatie Brussel en Comeos.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni