| In 2021 werd een basketbalveld in de Peterboswijk in Anderlecht vernoemd naar de overleden tiener.

Bushalte aan Peterbos vernoemd naar Mehdi Bouda

NLS
© BRUZZ
01/03/2024

Halte Peterbos van buslijn 90 zal voortaan de naam dragen van Mehdi Bouda, de jongeman die in 2019 overleed na een aanrijding door een politiewagen. “Het betekent veel voor ons, maar ook voor de Brusselse jongeren die zich in hem herkennen,” vertelt broer Ayoub aan BRUZZ.

Op 20 augustus 2019 overleed de toen 17-jarige Mehdi Bouda nadat hij gegrepen werd door een politiewagen. Volgens de politie liep hij weg tijdens een controle aan de Kunstberg. Na een achtervolging te voet door de Ravensteingalerij werd hij gegrepen door een politiewagen die 95 kilometer per uur reed.

De kwestie leidde tot heel wat verontwaardiging, zeker nadat het Brussels parket besloot niemand te vervolgen wegens een gebrek aan bewijs. Dat uitte zich onder meer in enkele steuninitiatieven ter nagedachtenis van Mehdi. Zo werd een gedenkteken geplaatst op het basketveldje op de Nieuwe Graanmarkt, en draagt een sportveld in de Peterboswijk zijn naam.

Definitief

Nu is ook bushalte Peterbos in Anderlecht vernoemd naar Mehdi Bouda. “Een plek die ik en Mehdi goed kenden,” zegt broer Ayoub Bouda. “We gingen daar vaak basketten aangezien onze vader in Anderlecht woont.” De naamsverandering wordt bevestigd door het kabinet van bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen).

“Het collectief Justice for Mehdi kwam naar ons met het voorstel om een halte aan hem te wijden,” zegt woordvoerder Pieterjan Desmet. “Omdat Mehdi een band had met Peterbos, werd voor die bushalte gekozen.” De naamswijziging zal definitief zijn. Halte Peterbos blijft wel bestaan, maar neemt de plaats in van de voormalige stop Willemyns.

Hoorzitting

De naasten van Mehdi zijn alvast tevreden met de halte. “Maar het is vooral ook een belangrijke stap voor de Brusselse jongeren die zich in Mehdi herkennen,” zegt Ayoub Bouda. “Zij worden nog te veel ondergerepresenteerd. Wat mij betreft mogen er dus gerust nog meer soortgelijke haltes komen in de publieke ruimte.” Op 10 maart wordt de halte officieel ingehuldigd.

Later deze maand beslist de Raadkamer of de politieagenten die bij de aanrijding betrokken waren al dan niet voor de rechter gedaagd worden. 26 maart vindt de eerste hoorzitting plaats. “We hopen dat de democratie haar werk doet, en dat er eindelijk erkenning komt voor wat Mehdi is overkomen,” besluit Ayoub Bouda.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni