| De buurt rond het Jacques Franckplein, waar woensdagochtend in alle vroegte een dodelijke schietpartij plaatsvond.

Buurtbewoners Hallepoort eisen actie na dodelijke schietpartij: 'Iedereen is bang en boos'

JP
© BRUZZ
14/02/2024
Updated: 14/02/2024 15.48u

Na de vierde schietpartij op vier dagen tijd uitten bewoners in de wijk rond de Hallepoort steeds luider hun bezorgheid. De leefbaarheid staat onder druk door de aanwezigheid van dealers én verslaafden. “Iedereen is bang en boos,” vertelt Anwar, die binnenkort de gemeenteraad zal interpelleren over de zorgwekkende evolutie van zijn buurt.

"Ik wil mijn zoon rustig naar school kunnen brengen, zonder ambulances tegen te komen die uitrukken voor een overdosis," zegt Anwar enkele uren na de dodelijke schietpartij die woensdagochtend omstreeks zes uur hem en vele buurtbewoners deed opschrikken. "Soms wandel je door het park en zie je meer crackverslaafden dan andere inwoners van Sint-Gillis."

Anwar is niet de enige wiens leven onder druk staat door de oprukkende drugsproblemen rond de Hallepoort. In een petitie en interpellatie die is ondertekend door 240 bewoners van laag Sint-Gillis, getuigen buurtbewoners van een "nachtmerrieachtig" bestaan.

De lijst met grieven is lang: vechtpartijen, ingeslagen autoruiten, zwervende drugsverslaafden voor de voordeur, etc. Bewoners zien mensen die in het park heroïne en crack gebruiken en in een vicieuze cirkel zitten van stelen of bedelen, hun dosis kopen en vervolgens gebruiken.

Inwoners van Sint-Gillis vinden overal blikjes, spuiten, lepels en uitwerpselen terug, die ze soms zelf maar ten einde raad opruimen. Uit voorzorg laten ze hun kinderen wel niet langer spelen in de zandbakken en speeltuinen.

*lees verder onder stadsplan

Op deze locaties in Sint-Gillis vonden de voorbije dagen schietincidenten plaats. Klik op de bolletjes om meer te weten te komen.

Gebruikers en dealers

De problemen stoppen niet bij overlast door druggebruik, zo legt Anwar uit. “Het hele circuit bevindt zich hier: van kleine dealers tot grote criminelen en verslaafden.”

De recente schietpartijen, waarvan de derde woensdagochtend plaatsvond, hebben de angst onder de bewoners alleen maar vergroot. Zondag was het raak in de Lacaillestraat in de Marollen, waar de daders ervan doorgingen op een step. Dinsdag werden op klaarlichte dag schoten gelost op de Jacques Francksquare - een waarschuwing volgens burgemeester Spinette (PS). Woensdagochtend werd een persoon in alle vroegte neergeschoten, daar in dezelfde buurt. Hij overleefde het niet.

De schietpartijen brengen de veiligheidsproblemen opnieuw in alle hevigheid onder de aandacht. In oktober 2023 vertelden bewoners al over een enorme inbrakenplaag. Tot op dit moment hebben ze het gevoel dat er niets is veranderd. "De mensen zijn bang en boos," vat Anwar het gevoel van de wijkbewoners samen. "De burgemeester heeft de macht om op zoek te gaan naar budget voor de politie. Waarom doet hij dat niet?"

De buurtbewoners willen onder andere weten wat er gedaan zal worden om de vacatures bij de lokale politie in te vullen. Ook willen ze weten of de camera's op het terrein goed functioneren. De interpellatie staat gepland voor 22 februari.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni