De begraafplaats van Elsene

| De begraafplaats van Elsene.

Composteren van een lichaam wordt niet toegelaten in het Brussels Gewest

© BRUZZ
17/01/2024

In antwoord op een vraag in de Commissie Binnenlandse Zaken heeft minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) gezegd dat humusatie niet zal worden gebruikt in het Brussels Gewest. Een studie toonde aan dat de ecologische manier van begraven - waarbij een lichaam bovengronds wordt gecomposteerd - niet efficiënt genoeg is.

In België bestaan voorlopig slechts twee legale lijkbezorgingsmethodes: begraven en cremeren. Daarnaast zijn er nog verschillende alternatieven die mogelijks doeltreffender of ecologischer zijn.

In die context wordt al eens een lans gebroken voor de legalisatie van zogenaamde “humusatie”. Dat is een begrafenispraktijk waarbij het lichaam bovengronds op een bed van versnipperd materiaal als houtsnippers, stro en bladeren wordt gelegd en wordt bedekt met een identiek materiaal. Na ongeveer een jaar zijn de stoffelijke resten, op de beenderen na, omgevormd of gecomposteerd tot vruchtbare humus.

Nitraat- en ammoniakverontreiniging

Omdat het Waalse Gewest interesse heeft in deze praktijk als een nieuwe manier van begraven, gaf het de opdracht tot een wetenschappelijke studie aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UCL. “De conclusies tonen echter de inefficiëntie van het proces aan”, aldus Clefayt. “De resten worden niet binnen de voorgeschreven tijd afgebroken en de methode kan ook leiden tot aanzienlijke nitraat- en ammoniakverontreiniging van de bodem.”

Daarom is het volgens de minister momenteel niet mogelijk is om humusatie toe te laten in het Brussels Gewest. “Burgers vragen echter groenere alternatieven. Daarom bestudeert een intergewestelijke werkgroep momenteel een aantal milieuvriendelijkere alternatieven voor crematie of verbranding, zoals aquamatie (waarbij een lichaam oplost in een mengsel van water en kaliumhydroxide, red.).”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , humusatie , Begraven , Bernard Clerfayt , composteren , kerkhof

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni