Boerenprotest afgelopen, geen incidenten

© BRUZZ - Belga
03/06/2024
Updated: 04/06/2024 18.49u

Zo'n vijfhonderd Belgische en Europese landbouwers trokken dinsdag per tractor naar de Heizelvlakte voor een grote boerenbetoging. Later op de dag ging een tiental tractoren onder politiebegeleiding naar het Europees Parlement. Momenteel is de uittocht begonnen, en die verloopt zonder problemen.

Rond half acht dinsdagochtend reden de eerste tractoren het Ossegempark aan de Heizel binnen. Iets na 11.00 uur meldde de politie op X dat ze vijfhonderd tractoren telden op de Heizel. De boeren zelf spreken over een opkomst van een duizendtal tractoren. Ze zakten naar Brussel af vanuit meerdere provincies, en ook vanuit het buitenland. Zo zouden er boeren uit Polen, Nederland en Duitsland deelnemen aan het protest.

Rond 14.00 uur trok een tiental tractoren van de grote Europese boerenbetoging op de Heizel naar de Europese Wijk. De rest van de betogers bleef op het Atomiumplein aan de Heizel.

De politie raadde aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer om naar Brussel te komen, met een voorkeur voor metro en trein, of om gebruik te maken van andere vervoersmiddelen. Daar is gehoor aan gegeven, want de avondspits verloopt bijzonder rustig. "De tractoren zijn het Gewest geleidelijk aan aan het verlaten," zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Dat verloopt zonder problemen op de Brusselse wegen. Er is heel weinig verkeer."

Omstreeks 16.45 uur hebben alle boeren de Heizelvlakte verlaten en was het protest afgelopen. "Alles verliep rustig en op een vlotte manier," duidt de politie.

(Tekst gaat verder onder de video)

Hinder voor de MIVB

Ook bij de MIVB werd hinder verwacht door de protestactie, vooral in de Europese Wijk. "De buslijnen rond de Europese wijk zullen waarschijnlijk ernstig worden verstoord en sommige ingangen van metrostations kunnen worden gesloten. Maak gebruik van de metro, premetro of trein om je in Brussel te verplaatsen," zo adviseerde de Brusselse vervoersmaatschappij. Volgens de MIVB gaat het concreet om hinder voor de buslijnen 12, 21, 36, 56, 59, 60, 64 en 79.

(Tekst gaat verder onder het bericht)

@STIBMIVB op X, het voormalige Twitter

'Belofte maakt schuld'

"Belofte maakt schuld!" stelt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Dat heeft zich aangesloten bij de betoging en richt zich in de aanloop naar de Europese, federale én Vlaamse verkiezingen rechtstreeks tot de burger. Ze willen dat de Belg doelbewust kiest voor de belangen van de landbouwsector en voor een betaalbare voedselproductie. "Landbouwbeleid is bij uitstek ook een sociaal beleid," zo voeren ze aan. "De kiezer moet zich bewust zijn dat een sterke eigen Vlaamse landbouw zorgt voor betaalbaar en bovenal veilig voedsel voor iedereen, ongeacht rang of stand."

"Met onze deelname aan de Europese actie op 4 juni willen we aantonen dat de actiebereidheid onveranderd groot blijft," zegt het ABS in een mededeling. "Komt er geen beleid dat gericht is op een duurzame landbouw in alle facetten, dus ook en vooral economisch duurzaam, dan is dit een waarschuwing dat het weleens een hete aanloop zou kunnen worden naar de nieuwe beleidsperiode, met veel protestacties."

Volgens het ABS zijn de Europese Green Deal, de natuurherstelwet of het Vlaamse stikstofdecreet "allen voorbeelden van kil en weinig sociaal beleid." Het boerensyndicaat denkt dat er te weinig rond de tafel wordt gezeten met de boeren voor beleid wordt afgeklopt. Toekomstige beleidskeuzes, of deze nu op Europees, federaal of Vlaams niveau genomen worden, moeten allen aan een "farmers' check" onderworpen worden.

De boeren eisen respect van de beleidsmakers die na 9 juni de touwtjes op Europees, Vlaams en federaal niveau in handen zullen nemen. "Willen de Vlamingen na 9 juni wakker worden in een leefbaar, sociaal en sterk Vlaanderen? Dan stemmen ze voor een partij of voor politici die landbouwers onomwonden steunen en de gemaakte beloftes niet verloochenen." Welke partijen dat zijn, wil het ABS niet kwijt. "Wij hebben niet de gewoonte om stemadvies te verschaffen."

(Tekst gaat verder onder de video)

"Extreemrechts evenement vermomd als boerenprotest"

De betoging wordt georganiseerd door de Nederlandse landbouwactivisten van Farmers Defence Force. Onder de aanwezigen zijn ook veel extreemrechtse organisaties en partijen. De boerenbetoging is in grote mate "een extreemrechts evenement vermomd als boerenprotest," zeggen politici van de Europese groenen.

Vanaf de middag nam een hele reeks sprekers het woord. Daarbij waren vertegenwoordigers van organisaties als Farmers Defence Force Nederland en Farmers Defence Force België, maar ook tal van politici. "De sprekerslijst die vrijgegeven is, toont dat al die politieke sprekers tot de uiterst rechtse zijde behoren," zeggen de Europese groenen in een persbericht.

Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche, die ook de Europese lijst van zijn partij trekt bij de verkiezingen van aanstaande zondag, is een van de sprekers. Ook politici van de Poolse PiS (Recht en Rechtvaardigheid), het Nederlandse Forum voor Democratie en het extreemrechtse Poolse Konfederacja staan op de lijst.

Landbouworganisaties uit Frankrijk en Spanje die een spreker afvaardigen, hebben dan weer nauwe banden met de partijen Rassemblement National (Frankrijk) en Vox (Spanje), zeggen de groenen.

Grote landbouworganisaties

Grote landbouworganisaties als de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca, het Nederlandse LTO en het Duitse Deutscher Bauernverband blijven weg van de manifestatie. Europees kopstuk voor de groenen Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA, Nederland) feliciteert de keuze van de grote bonden om niet deel te nemen. "Extreemrechts heeft boeren de leugens opgespeld dat Europa en de Green Deal hun problemen veroorzaakt hebben. Een klein deel van de boeren heeft die leugens voor waar aangenomen en kiest nu de zijde van uiterst rechts."

De groenen willen het gesprek met de grote landbouworganisaties blijven aangaan. "Maar zeker niet met de uiterst rechtse activisten die vandaag in Brussel zijn," zegt Eickhout.

Mark Wulfrancke van ABS ontkent niet dat er een grote aanwezigheid van rechtse en extreemrechtse organisaties is op de manifestatie en benadrukt dat het ABS politiek onafhankelijk is: "Wij geven geen stemadvies, wij zijn op deze actie omdat die pro-landbouw is."

Wulfrancke geeft ook toe dat het al enkele dagen duidelijk was dat er veel (extreem)rechtse politici naar de betoging zouden komen: "Maar wij zijn hier om de landbouw te steunen en om politici aan hun beloftes te houden. Deze actie stond al in januari gepland. Als politici die willen kapen voor politiek gewin, dan is dat hun zaak."

Een interactief plan van de verkeersafsluitingen aan de Heizel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni