Djalali richt zich in geluidsboodschap tot Zweedse premier: 'U liet me hulpeloos achter'

© Belga
18/06/2024

De Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali, die gastprofessor was aan de VUB in Brussel en sinds 2016 vastzit in een Iraanse gevangenis, heeft zich in een geluidsboodschap gericht tot de Zweedse premier Ulf Kristersson. Dat schrijft de Zweedse openbare omroep SVT, die het geluidsfragment in handen kreeg.

"Meneer de premier, u besliste om mij achter te laten, met een hoog risico om geëxecuteerd te worden. U liet me hier hulpeloos achter, waarom ook ik niet, na 3.000 dagen?" aldus Djalali, die zich afvraagt waarom hij geen deel uitmaakte van de gevangenenruil tussen Zweden en Iran van afgelopen weekend.

Zaterdag werden de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus en zijn landgenoot Saeed Azizi vrijgelaten door Iran. Stockholm liet in ruil dan weer de Iraniër Hamid Noury vrij, die in Zweden was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Djalali werd in 2016 gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Hij werd in 2017 ter dood veroordeeld voor 'spionage'. Ook toen de Belg Olivier Vandecasteele vorig jaar werd vrijgelaten, maakte Djalali geen deel uit van de deal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni