Femke den Hollander

Erfgoeddag staat in het teken van 'thuis'

© BRUZZ - Belga
21/04/2024

De Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel zondag staat in het teken van 'thuis'. Met een reeks gratis activiteiten probeert deze editie van Erfgoeddag een veelzijdig antwoord te geven op wat een thuis nu precies is en was.


Er zijn tentoonstellingen, rondleidingen, demonstraties, maar ook workshops, theatervoorstellingen, expertenbeurzen, lezingen, wandelingen, fiets- en zoektochten, panelgesprekken en nog veel meer. Meer dan zeshonderd archieven, ambachtslui, erfgoedbibliotheken, heem- en familiekundige kringen, musea, stedelijke en gemeentelijke cultuurdiensten, erfgoed- en tal van andere organisaties hebben samen een rijk programma uitgewerkt.

In Brussel kun je onder meer genieten van een stille filmvertoning met live pianobegeleiding in Cinematek, de geschiedenis van voedselschaarste tijdens WOII ontdekken in het Koninklijk Legermuseum, Couture Cultuur ervaren met unieke creaties in het Belvue Museum, en zelf een mini-kledingstuk maken geïnspireerd op "thuis" in het Mode & Kant Museum. Verken ook het kleinste Begijnhof van België in Anderlecht.

De Erfgoeddag heeft plaats op zondag 21 april van 10 tot 18 uur. Sommige activiteiten vonden ook plaats op vrijdag 19 of zaterdag 20 april. Bezoekers worden uitgenodigd om de diverse aspecten van 'thuis' te verkennen en te beleven. Het programma is te vinden op www.erfgoeddag.be. Via de Erfgoed-app kan je het aanbod ook ontdekken.

Voor de derde keer coördineert FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de Erfgoedweken: tijdens de week voor en na Erfgoeddag wordt er samengewerkt met het onderwijs. Tijdens de week gaan erfgoedwerkers lesgeven. Daarnaast worden klassen ook als vips ontvangen in het archief, het museum, bij de heemkring of in de erfgoedbibliotheek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni