Ook het Begijnhof in Anderlecht kon je bezoeken op Erfgoeddag.

190.000 bezoekers voor Erfgoeddag in Brussel en Vlaanderen

© Belga
22/04/2024

De Erfgoeddag in Brussel en Vlaanderen heeft zondag zo'n 190.000 bezoekers verwelkomd, zo maakte het organiserende Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed (FARO) bekend. Het aantal bezoekers ligt daarmee in lijn met de vorige editie. De 24e editie stond in het teken van 'thuis'.

Zo'n 700 erfgoedorganisaties en -locaties namen deel aan de jaarlijkse Erfgoeddag. Het gaat onder meer om archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en familiekundige kringen, musea of cultuurdiensten. Specifiek in Brussel ging het om een 30-tal musea, archieven en andere erfgoedorganisaties met activiteiten als gratis workshops, wandelingen, voorlees- en vertelactiviteiten, tentoonstellingen, rondleidingen en zoektochten.

"Deze editie ging op zoek naar sporen van wat thuis is en betekent, vroeger en nu. Daarbij komen vaak ook emoties kijken, zoals heimwee en nostalgie. Maar ook het gevoel van ergens thuis te zijn of te horen", zegt FARO.

"Het cultureel erfgoed - museumobjecten, archiefstukken, tradities, gebruiken - bleek weer een ideale toegang te zijn naar het verleden. De erfgoedsector toonde ook vaak de 'achterkant' van het bedrijf: depots, en alle handelingen die nodig zijn om het erfgoed in optima forma te bewaren, onderzoeken en presenteren."

De organisatie maakte zondag ook het thema voor de volgende editie bekend: 'Game On!.

"Van sport tot spel, gokken en beginnersgeluk, techniek en vaardigheid, over erfgoed in beweging: Game On! brengt op zondag 27 april 2025 tradities en innovaties samen", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni