Het BELvue-museum in 2021 tijdens de Museum Night Fever.

Erfgoeddag staat in het teken van 'thuis'

© Belga - BRUZZ
22/03/2024

Op zondag 21 april staat de Erfgoeddag in Brussel en Vlaanderen in het teken van 'thuis'. Met meer dan negenhonderd gratis activiteiten probeert deze editie van Erfgoeddag een veelzijdig antwoord te geven op wat een thuis nu precies is en was.

Meer dan zeshonderd archieven, ambachtslui, erfgoedbibliotheken, heem- en familiekundige kringen, musea, stedelijke en gemeentelijke cultuurdiensten, erfgoed- en tal van andere organisaties hebben samen een rijk programma uitgewerkt. Er zijn tentoonstellingen, rondleidingen, demonstraties, maar ook workshops, theatervoorstellingen, expertenbeurzen, lezingen, wandelingen, fiets- en zoektochten, panelgesprekken en nog veel meer.

'Outsider art'

Met tientallen speciale evenementen blijft ook Brussel niet achter. Zo is het Art et Marges-museum in de Hoogstraat een broedplaats voor autodidactische kunstenaars. Zij produceren "outsider art". Hun werken zijn vaak gemaakt in de beslotenheid van hun slaapkamer of huis.

In het BELvue-museum aan het Paleizenplein kan je in de wereld van “Couture Cultuur” duiken, een co-creatief project dat het rijke textielerfgoed van diverse Brusselse gemeenschappen belicht. En in het Legermuseum in het Jubelpark werken ze rond de befaamde vraag "Wat eten we vanavond?" Die dagelijkse kwestie (zeker in Wereldoorlog II) zal het centrale thema zijn van een rondleiding, waarbij men vragen probeert te beantwoorden als: Hoe gingen mensen om met de rantsoenering? En hoe beïnvloedde de bevrijding ons menu? Tijdens een rondleiding van een halfuur wordt alles verteld over koken in oorlogstijd.

Lesgeven

Tijdens de week voor en na Erfgoeddag wordt er samengewerkt met het onderwijs. Tijdens de week gaan erfgoedwerkers lesgeven. Daarnaast worden klassen ook als vips ontvangen in het archief, het museum, bij de heemkring of in de erfgoedbibliotheek.

De Erfgoeddag heeft plaats op zondag 21 april van 10 tot 18 uur. Sommige activiteiten vinden ook plaats op vrijdag 19 of zaterdag 20 april. Bezoekers worden uitgenodigd om de diverse aspecten van 'thuis' te verkennen en te beleven. Het programma is te vinden op www.erfgoeddag.be. Via de Erfgoed-app kan je het aanbod ook ontdekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Erfgoeddag , BELvue , legermuseum , arts et marges

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni