Françoise Romnée

Gedenkplaat in Molenbeek voor vrijwilligster die zich inzette voor vluchtelingen

© Belga - BRUZZ
26/04/2024

Vrijdagmiddag is in Sint-Jans-Molenbeek een gedenkplaat ter ere van Françoise Romnée onthuld. Zij was een vrijwilligster die zich inzette voor vluchtelingen in Brussel en overleed in 2022.

De plaat werd ingehuldigd door haar dochter en de burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), die een van de initiatiefnemers was. Meer dan tien jaar lang bood Romnée administratieve, juridische, sociale en psychologische hulp aan vluchtelingen. Ze stierf op 18 april 2022, nadat ze "duizenden mensen in nood had geholpen", zei haar dochter tijdens de ceremonie.

De burgemeester herinnerde de aanwezigen aan de genereuze aarde van Romnée. "Ze heeft tien jaar van haar leven gewijd aan het helpen van kwetsbare mensen zoals daklozen, asielzoekers of vluchtelingen in de gemeente."

Casa Tamam

De gedenkplaat is aangebracht op de gevel van Casa Tamam, een tehuis voor 340 vluchtelingen in Sint-Jans-Molenbeek. Op deze plek werkte Romnée bijna twee jaar. "Ter nagedachtenis aan Romnée Françoise, voor haar strijd in de migratiecrises, haar vastberadenheid om een beetje menselijkheid terug te geven aan degenen die zij 'haar vrienden' noemde. Onze geschiedenis moet haar verhaal vertellen, delen en onvoorwaardelijk geven zoals zij voor duizenden mensen heeft gedaan", staat er op het bord.

"We hebben een groot aantal mensen die tijdelijk in onze gemeente wonen. Dit eerbetoon is aan iedereen die zich om hen bekommert en ondersteunt", zo sloot Moureaux de ceremonie af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , françoise romnée , Catherine Moureaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni