1727 Daringman 2

| 1727 Daringman 2

Procedure opgestart om cafés 'Au Daringman' en 'Au Laboureur' te beschermen als erfgoed

© BRUZZ - Belga
22/02/2024
Updated: 07/03/2024 13.03u

De Brusselse regering heeft donderdag de procedure opgestart om het iconische café 'Au Daringman' als monument te beschermen. Het is één van die typische Brusselse cafés in een sfeer die de overhand had tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende jaren. Ook voor café 'Au Laboureur' wordt zo'n procedure voor klassering opgestart.

Het interieur van het café in de Vlaamsesteenweg, dat ook wel bekend staat als 'Chez Martine', is ontworpen in art-decostijl. Of beter gezegd: het is een stijl die, met behulp van triplexpanelen, probeert de rijke lambrisering van art deco na te bootsen in de periode van de Tweede Wereldoorlog en daarna.

Ook werden geometrische patronen voorzien om het café een -destijds - hedendaagse uitstraling te geven. Het ontwerp is doorgetrokken in de lambrisering en de toog om een samenhangend geheel te vormen met het eenvoudig meubilair. Materialen zoals hout en leer waren schaars in die tijd, waardoor is gekozen voor triplex en kunstleer.

Volgens Ans Persoons (Vooruit.brussels), staatssecretaris belast met Erfgoed, werden dergelijke cafés snel als 'ouderwets' bestempeld vanwege de late toepassing van dit door art deco geïnspireerde ontwerp. Toch heeft het café zowel een erfgoed-, sociale en esthetische waarde, die bewaard moet blijven voor toekomstige generaties als een typisch voorbeeld van de rijke cafécultuur van Brussel.

Het voorstel om het interieur van dit café te klasseren maakt deel uit van een breder geheel van voorstellen om opmerkelijke café-interieurs in Brussel te klasseren en te beschermen. "Na cult cafés zoals l’Espérance, l’Archiduc, de Métropole, de Cirio, La Ruche, Brasserie Verschueren en de Falstaff voegen we Au Daringman toe aan een indrukwekkend lijstje met beschermde Brusselse cafés," klinkt het nog op het kabinet-Persoons.

Au Laboureur

Na 'Au Daringman' wordt ook voor het iconische café 'Au Laboureur', even verderop in de Vlaamsesteenweg, een procedure voor klassering opgestart. Dat besliste de Brusselse regering op donderdag 7 maart. "Met deze bescherming willen we ervoor zorgen dat de interieurs van deze volkscafés niet verdwijnen, zodat iedereen ook in de toekomst kunnen blijven genieten van de unieke sfeer", zegt Ans Persoons (vooruit.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

ad10edc5-aulaboureur.png

| Het interieur van Au Laboureur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Au Daringman , beschermd erfgoed , Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni