Herbekijk BRUZZ 24 over woelige gemeenteraden: 'Politie moet kunnen ingrijpen'

© BRUZZ
25/04/2024

Cécile Jodogne (Défi), de waarnemend burgemeester van Schaarbeek, werd woensdag tijdens nog maar eens een rumoerige gemeenteraadszitting uitgescholden voor "sale pute" of “vuile hoer”. Ook in andere gemeenten zorgen gevoelige dossiers zoals het mobiliteitsplan Good Move steeds vaker voor wangedrag op de publieksbanken.

De situatie deed zich voor tijdens een belangrijke gemeenteraadszitting waar de raad het budget van de gemeente moest stemmen. Jodogne reageerde zichtbaar geschokt op het voorval en verklaarde al een klacht te zullen indienen tegen de burgers in kwestie.

Het is niet de eerste keer dat de Schaarbeekse gemeenteraad wordt onderbroken. Al zeker sinds de invoering van het Good Move-circulatieplan monden gemeenteraden en vergaderingen, georganiseerd door de gemeente, uit in gejoel, onderbrekingen en beledigingen.

Ook in de gemeente Anderlecht gaan het er in de gemeenteraden de afgelopen jaren vaak stevig aan toe. BRUZZ sprak erover met gemeenteraadslid Gilles Verstraeten (N-VA). “De politie moet kunnen ingrijpen.”

*lees verder onder video

Deelsteps

En de Raad van State heeft donderdag de beslissing van de Brusselse regering om het aantal elektrische deelsteps te beperken, vernietigd. Concreet betekent dit dat alle afgewezen aanbieders die nog in het bezit zijn van een vergunning de mogelijkheid hebben om opnieuw actief te zijn in de hoofdstad. Ook het maximum aantal steps per aanbieder is niet langer geldig.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) maakt er tegenover BRUZZ geen geheim van dat ze ontgoocheld was "over de juridische guerilla van de operatoren”. "Deze hervorming was nodig om de publieke ruimte serener en veiliger te maken voor voetgangers, bovendien waren de e-stepuitbaters zelf vragende partij.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , gemeenteraden , Cécile Jodogne , deelsteps , Gilles Verstraeten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni