Belga

| In februari sloegen opnieuw duizenden Congolezen op de vlucht voor het conflict

Inzamelactie voor Oost-Congo op Heizel verlengd tot zondag

© BRUZZ
05/04/2024

De hulporganisatie SOSRDCongo heeft de inzamelactie op de Heizel voor de slachtoffers van het conflict in Goma verlengd met vier dagen tot zondag. Dit om iedereen de kans te geven om te doneren: "Nog niet iedereen die reageerde kon al langskomen." De organisatie zamelt onder meer kleren, medicijnen en voedsel in.

Met steun van de Stad Brussel begonnen de vrijwilligers van SOSRDCongo op 26 maart met hun actie. Zo kregen ze Paleis 1 op de Heizel ter beschikking voor een inzameling. En die heeft succes: "We zijn dankbaar en verrast door de grote respons", zegt Mélissa Zalo, woordvoerder van SOSRDCongo.

De grote bereidheid om te helpen zorgt ervoor dat de inzamelactie nu langer loopt. "Nog niet iedereen die reageerde kon al langskomen", verklaart Zalo. "Daarom hebben we onze actie verlengd. Zo krijgt iedereen de kans om bij te dragen."

Zo goed als alle steun is welkom; kleren, medicijnen, tenten en zeilen, hygiëneproducten en zelfs voedsel met een lange houdbaarheid. “We krijgen erg veel kledij, daar zijn we dankbaar voor. Maar er is ook een grote nood aan voedsel", zegt Zalo. "Kartonnen dozen om alles te vervoeren kunnen we ook goed gebruiken." Ook giften zijn welkom.

"We krijgen erg veel kledij, daar zijn we dankbaar voor. Maar er is ook een grote nood aan voedsel"

Mélissa Zalo

Woordvoerder van SOSRDCongo

Vliegtuig van Defensie

Het conflict in Oost-Congo tussen het Congolese regeringsleger en de rebellengroep M23 woedt al decennia. Maar sinds februari lijkt de strijd te verhevigen door een nieuwe aanval van de rebellen richting de stad Goma. Duizenden Congolezen sloegen al op de vlucht.

SOSRDCongo werd opgericht in 2021 om hulp in te zamelen voor een natuurramp die Goma trof: “We hebben toen ongeveer 40.000 euro ingezameld voor de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting."

De organisatie hoopt nu dat succes te evenaren voor de slachtoffers van de oorlog. "Ik ben in 2021 ter plekke geweest om de hulp te verdelen, en we gaan nu ook zelf terug", vertelt Zalo. Daarvoor rekenen ze op steun van het Belgische leger: "We hopen dat Defensie net als in 2021 een vliegtuig ter beschikking kan stellen om al de hulp naar daar te krijgen. Zo kunnen we die zelf verdelen in Goma."

Nood aan vrijwilligers

Omdat de actie nog volop loopt kan Zalo geen cijfers geven. Alle steun blijf welkom, ook diegenen die de handen uit de mouwen willen steken: “We moeten bijvoorbeeld de binnengebrachte kleding sorteren. Daarvoor kunnen we nog meer vrijwilligers gebruiken."

Zalo zegt dat er vandaag al een dertigtal vrijwilligers zijn ingeschreven, maar niet iedereen is de hele dag beschikbaar. Brussels schepen voor Huisvesting, Openbaar Patrimonium en Gelijke Kansen Lydia Mutyebele Ngoi (PS) deelde alvast hun oproep voor vrijwilligers op haar Instagram-story.

Wie zijn steentje wil bijdragen, kan nog elke dag tot zondag van 12 tot 20 uur terecht in Paleis 1 op de Heizel, of kan een gift doen.

In een video op X roept Jean Kitenge, jongerenvoorzitter van DéFI, op om voedsel en verpakkingen te doneren aan de inzamelactie voor Oost-Congo.

@_JeanKitenge_ op X

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni