Kleine groep studenten houdt protestactie aan tijdelijk rectoraat VUB

KVDP
© BRUZZ - Belga
12/06/2024
Updated: 12/06/2024 12.57u

Een twintigtal studenten, die deel uitmaken van de groep die al enkele weken het pro-Palestijnse verzet aan de universiteit organiseert, houdt woensdagmiddag een protestactie in het tijdelijke rectoraat van de Vrije Universiteit Brussel. Ze zijn ontgoocheld in de leiding van de universiteit en vinden dat met name de rector te weinig inspanningen levert om de banden met Israëlische bedrijven en instellingen te verbreken. De groep is van plan de hele dag de ingang van het rectoraat bezet te houden.

De studenten van het VUB Palestine Solidarity Network voelen zich niet serieus genomen door de rector, die ondanks de volgens studenten "vage antwoorden" wel reeds te kennen heeft gegeven dat de VUB elke toekomstige samenwerking met organisaties onder de Israëlische overheid zal weigeren. Er zijn ook al verschillende samenwerkingen met Israëlische universiteiten stopgezet die onder het Europese Horizon-onderzoeksprogramma vallen.

"De rector heeft al gereageerd, maar de antwoorden die hij nu geeft, hadden we een maand geleden moeten hebben", vertelt een woordvoerster van de groep studenten. Zij verwacht niet dat er een grote politieactie aan te pas zal komen om de studenten uit het rectoraat te verwijderen, want "dat zou echt wel schandalig zijn". Toch zijn ze naar eigen zeggen op het ergste voorbereid. "Zo werken we onder meer met een buddysysteem en hebben we daarnaast ook de deelnemers geïnformeerd over onze rechten als betogers".

Rector Jan Danckaert, die momenteel in het buitenland verblijft, noch de universiteit willen voorlopig reageren op de bezetting van de studenten. Aan het begin van de namiddag ziet het ernaar uit dat hun actie gedoogd wordt.

De security van de universiteit is ter plaatse en de studenten beletten vooralsnog niet de normale gang van het zaken in het gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , bezetting VUB , pro-palestijnse actie , jan danckaert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni