| Het bezette gebouw op de Kroonlaan (archiefbeeld).

Krakers Kroonlaan beschuldigen eigenaar van intimidatie

NLS, RV
13/04/2024

De bezetting van een voormalig rusthuis op de Kroonlaan zorgde de voorbije weken al vaker voor beroering. Een nieuwe wending zou een onaangekondigd bezoek zijn afgelopen woensdag door de eigenaar. Collectief Rockin' Squat dat de bezetting overziet, beschuldigt de eigenaar van intimidatie nadat vier gemaskerde onbekenden het pand zouden hebben betreden. De eigenaar zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

In het pand op de Kroonlaan, een oud rusthuis, verblijven momenteel een 80-tal mensen zonder papieren. Onder hen ook een 30-tal kinderen. De afgelopen weken werden twee uitzettingen op het laatste nippertje vermeden.

De eigenaar trok immers naar de rechtbank van eerste aanleg om een uitzetting te forceren, en kreeg gelijk. Hij zou het pand in de toekomst willen verhuren aan Fedasil, dat het wil omvormen tot opvangcentrum. Begin deze maand gaf Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) wel aan dat er nog steeds bereidheid was om te onderhandelen, ondanks de uitspraak.

Banners

Sindsdien bleef het even stil rond de bezetting. Echter niet voor lang, want volgens collectief Rockin’ Squat bracht de eigenaar afgelopen woensdag een onaangekondigd bezoek aan het pand, vergezeld door een slotenmaker en vier gemaskerde onbekenden. Of de mannen effectief gemaskerd waren, kon niet bevestigd worden.

“Ze zijn enkele kamers binnengegaan, met als doel de banners te verwijderen die aan de gevel hangen. Ze beukten de deuren in en forceerden de sloten. Er waren trouwens kinderen aanwezig in de kamers", vertelt een lid van het collectief in een filmpje op Instagram.

Volgens Rockin' Squat zouden de onbekenden geen politieagenten geweest zijn. "Ze wisten eigenlijk zelf niet wat ze in het gebouw deden. De eigenaar zou hen een kuisdienst aangeboden hebben in ruil voor verloning.” Nadat de politie op de hoogte werd gebracht en ter plaatse kwam, vertrokken ze.

Intimidatie

Volgens het collectief gaat het om een daad van intimidatie. “De bewoners zijn bang. Het is trouwens niet de eerste keer dat de eigenaar dergelijke stappen onderneemt. Vorige week had hij de brandweer gebeld, voor een vermeend gaslek in het gebouw. De brandweer is toen gekomen om het pand te evacueren, maar stelde vast dat er geen sprake was van een gaslek.”

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe de bezetting zal vorderen. Bij Fedasil onthield men zich van commentaar, aangezien de instantie “nog maar pas op de hoogte werd gesteld.”

BRUZZ probeerde de eigenaar van het gebouw meermaals te contacteren, maar hij was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni