| Het parkje in de Maurice Charlentstraat is een van de plekken die mogelijk voortaan de naam van een vrouw zal dragen.

‘Meer vrouw op straat’: Oudergem vernoemt pleintjes en parken naar historische figuren

Jasmijn Post
© BRUZZ
05/03/2024

Heb je al eens gehoord van Marie-Thérèse Bodart of Jeanne de Brabant? Zo niet: daar komt binnenkort verandering in. De gemeente Oudergem vernoemt verschillende pleinen en steegjes naar belangrijke vrouwen in de geschiedenis van de gemeente.

"Openbare ruimtes zijn nog steeds overwegend mannelijk," verklaart Sophie de Vos (Défi), zelf trouwens de eerste vrouwelijke burgemeester van Oudergem. "Daar klomt binnenkort verandering in," klinkt het optimistisch in een persbericht met de titel 'Meer vrouw op straat!' dat ze dinsdag verstuurde met schepen en partijgenoot Matthieu Pillois.

De gemeente wil vier opmerkelijke vrouwen eren die hun stempel hebben gedrukt op de gemeente. Een van de vier is Ida Bommer-Devis, die in 1975 de restauratie van het kasteel Dry Borren financierde. Ook Aleidis van Bourgondië, die in 1262 de eerste Dominicaanse priorij stichtte - het Hertoginnedal - zal binnenkort haar naam aan een plek in de gemeente verlenen. Jeanne van Brabant speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Rood Klooster, en tot slot vind je ook Marie-Thérèse Bodart binnenkort in de openbare ruimte. Zij was lerares en schrijfster en creëerde een literaire ontmoetingsplaats bij haar thuis, in de Oudergemse Transvaalbuurt.

Oudergemnaren kunnen nog tot eind maart op de website van de gemeente stemmen op vijf locaties in de gemeente die nog geen naam hebben: het plein voor Hertoginnedal, het voorplein aan de Sint-Annakerk, het speelparkje in de Maurice Charlentstraat, het park 'Paradijsvogels', en het steegje tussen de Vercauterenlaan en de Dorpelingstraat.

Twintig jaar geleden nog maar één vrouw

In Oudergem was twintig jaar geleden nog maar één straat die naar een vrouw verwees. Dat vertelde schrijver Louis Schreyers destijds aan Brussel Deze Week, de voorloper van het BRUZZ-magazine. De Sint-Annastraat telde de Oudergemexpert niet mee: "Dat is een heilige."

Die ene vrouw was Louisa Chaudoir. "Deze dame heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde piloten verstopt, ze werd opgepakt en naar het concentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd. Ze is er nooit uit teruggekeerd," vertelde Schreyers over haar. Een doodlopende straat in de Vogelzangwijk herinnert aan haar heldendaden. Kort daarna, in 2005, werd nog een straatnaambordje naar een vrouw vernoemd: naar schilder Ginette Javaux.

In 2019 zocht gemeenteraadslid Jeremy Van Gorp (MR-Open VLD) uit hoe het met de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke straatnamen in Oudergem zat. Toen waren er al een paar vrouwen bij gekomen: van de in totaal 235 straten in Oudergem waren er 134 vernoemd naar een man en zeven naar een vrouw.

Oudergem maakt een inhaalsslag

In 2021 maakte Oudergem al een inhaalsslag met vijf extra verwijzingen naar opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis van de gemeente. Maria Gomrée de Morialmé, stichter van revalidatiecentrum Reine Fabiola, kreeg een plek in de gemeente, net als Les Blanchisseuses, de anonieme heldinnen uit de was- en strijknijverheid van na de Tweede Wereldoorlog. Ook Maurane, een Belgische zangeres en songwriter, kreeg een verwijzing in de publieke ruimte. Tot slot werden verzetsstrijdster Maria Vignol en Monique Martin, illustratrice van de populaire kinderboekenserie Ernest et Célestine, vereeuwigd op een straatnaambordje.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni