Partijen hekelen ‘institutioneel racisme’ binnen politiezone Brussel-Zuid

© Belga
16/01/2024
Updated: 16/01/2024 19.44u

Het politiegeweld dat plaatsvond in een Brussels politiekantoor in 2020 en onlangs werd onthuld in het RTBF-programma #Investigation, werd maandagavond besproken op een vergadering van de politiezone Brussel-Zuid. Tijdens verhitte discussies probeerden bezorgde burgers, gevolgd door Ecolo-Groen, de PS en Les Engagés, de context van de feiten te achterhalen en oplossingen te zoeken voor het "institutionele racisme" binnen de politiezone.

Op de beelden, genomen op 31 mei 2020, is te zien hoe een agent van het Anderlechtse politiecommissariaat in de Demosthenesstraat twee personen die enkele uren na elkaar waren aangehouden in elkaar slaat. De agent kreeg destijds een disciplinaire straf opgelegd en een geldboete. Op gerechtelijk vlak stelde het parket een onderzoek in, maar de Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel besloot om de uitspraak op te schorten.

Tijdens een interpelatie hekelden verschillende burgers maandagavond daarop de "cultuur van straffeloosheid en racisme binnen het politiekorps" en spoorden ze de leden van de gemeenteraad aan om "hun verantwoordelijkheid te nemen" en juridische actie te ondernemen tegen de agent in kwestie. "Het feit dat de video's van deze gewelddaden niet zijn doorgegeven aan het gemeentebestuur toen de sancties werden opgelegd, geeft ons ernstige reden tot bezorgdheid over haar vermogen om democratische controle uit te oefenen", klonk het.

De drie betrokken burgemeesters - Jean Spinette (PS) van Sint-Gillis, Mariam El Hamidine (Ecolo) van Vorst en Fabrice Cumps (PS) van Anderlecht - evenals korpschef Jurgen De Landsheer benadrukten unaniem de dringende noodzaak van een grondige hervorming van de politiediensten. "Wat al de recente gevallen gemeen hebben - van de tragische dood van de jonge Adil, over politieagenten die in Kuregem inwoners als makakken behandelden tot deze recente onthulling - is dat geen van de betrokken agenten ontslagen is", zei Sofia Bennani (Les Engagés).

Les Engagés heeft daarop voorgesteld om een externe onderzoekscommissie in te stellen om de incidenten die in het RTBF-programma aan het licht zijn gekomen en eerdere gevallen van racisme te onderzoeken. De partij stelde ook voor om de huidige opleiding van politieagenten te herzien en er modules in op te nemen over de strijd tegen racisme en de rechten van migranten zonder papieren. De PS benadrukten daarnaast de noodzaak om enerzijds snelle sancties in te stellen en anderzijds klokkenluiders binnen de politie te beschermen. Jurgen De Landsheer verklaarde dat hij "de verschillende eisen serieus neemt" en gaf toe dat "er nog een lange weg te gaan is".

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni