Paus bezoekt binnenkort de Basiliek van Koekelberg: 'Hij heeft een hart voor Brussel'

TP
© BRUZZ
21/05/2024
Updated: 21/05/2024 18.07u

Het Vaticaan maakte maandag officieel bekend dat paus Franciscus van 26 tot en met 29 september naar België komt. Op zaterdag 28 september brengt hij een bezoek aan de Basiliek van Koekelberg. “Onze medewerkers zullen zich inzetten om de basiliek zo prachtig mogelijk te maken,” reageert de trotse directeur-generaal van de basiliek.

Martine Motteux, directeur-generaal van de Basiliek van Koekelberg, kreeg al wat informatie door. “We weten dat hij zaterdagochtend een dialoog zal houden in de basiliek.” Wat daarin besproken zal worden, is nog niet geweten. “We weten zelfs nog niet met wie die gehouden zal worden,” aldus Motteux. “Daar zal het aartsbisdom over beslissen.” Of de paus een viering gaat opdragen, is evenmin bekend.

Wat er nog allemaal op het programma van de paus staat, is ook onduidelijk. Wel komt hij hoofdzakelijk hierheen voor het zeshonderdjarig bestaan van de KU Leuven en UCLouvain. Daar brengt hij dus ook een bezoek aan.

Kort dag

In 1995 bezocht een paus België voor het laatst. Toen kwam paus Johannes-Paulus II op bezoek. Tien jaar eerder bezocht hij ons land ook al eens. “Zijn komst werd telkens een jaar op voorhand aangekondigd,” vertelt Motteux.

Nu wordt het bezoek amper vier maanden voor het evenement meegedeeld. “De aankondiging is dus nogal kort dag,” laat Motteux weten. Toch is ze tevreden met zijn komst. “Het bezoek houdt veel werk in, maar ik vind het een grote eer dat hij komt.”

“Onze medewerkers zullen zich inzetten om de basiliek zo prachtig mogelijk te maken,” voegt Motteux nog toe. “Niet alles is herstelbaar op die korte tijd, maar we gaan er alles aan doen om de paus een goed gevoel te geven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni