Politieke week: 'Brusselse politici kunnen maar beter wennen aan schoonmoeder Bouchez'

© BRUZZ
14/06/2024

Het is ondertussen bijna een week geleden dat België, en dus ook de Brusselaars, gingen stemmen. Vandaag bespreekt Bram Van Renterghem de laatste ontwikkelingen tussen de politieke hoofdrolspelers. Elke Van Den Brandt (Groen) heeft inmiddels met alle Nederlandstalige partijen samengezet, behalve met het Vlaams Belang. Aan Franstalige kant voert David Leisterh (MR) ook gesprekken met alle partijen, maar hij sluit PTB/PVDA uit.

In Brussel gebeurt de coalitievorming afzonderlijk voor Nederlandstaligen en Franstaligen. Aftredend minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), die de gesprekken leidt, heeft aan de Nederlandstalige kant elke partij, behalve het Vlaams Belang, uitgenodigd. Die zijn intussen allemaal gepasseerd: vrijdag was Jan Busselen van PVDA de laatste in de rij. David Leisterh van MR doet hetzelfde aan Franstalige kant, behalve met de PTB/PVDA. "Die waren heel kwaad dat zij niet mochten komen."

Het is niet duidelijk of en wanneer de Franstalige en Nederlandstalige gespreksleiders elkaar zien. Mogelijk voeren ze parallelle gesprekken, maar dat is koffiedik kijken. "Ook in de tv-studio van Terzake hebben Elke Van den Brandt en David Leisterh elkaar ontmoet. Dat ging redelijk goed," zegt Van Renterghem. "Die twee kunnen het op zich wel met elkaar vinden. Zelfs over twistpunten zouden ze eruit kunnen geraken," denkt hij.

Dat is echter zonder rekening te houden met de federale lijsttrekker van MR, Georges-Louis Bouchez. "Hij kwam er deze week tussen en zei dat Elke Van den Brandt niet zo hoog van de toren moet blazen. Ze heeft maar vier zetels, terwijl de MR er twintig heeft. Dat klopt natuurlijk. Om kort te gaan, ik denk dat Brusselse politici maar beter kunnen wennen aan de rol van schoonmoeder Bouchez."

'Geen programma gebaseerd op sharia'

De tweede grootste partij na Groen is Team Fouad Ahidar, met drie zetels, plus eentje in het Vlaams Parlement. Bij die partij is de feestvreugde deze week omgeslagen. "De partij werd voortdurend bekritiseerd door haar politieke tegenstanders, zoals Alexia Bertrand en Guy Vanhengel van Open VLD en door Hannelore Goeman van Vooruit."

"Ze waren bijzonder kritisch en hard voor hem. Zo werd gezegd dat zijn partij gebaseerd zou zijn op de sharia: dat klopt totaal niet. Daarover staat niets in het verkiezingsprogramma. Wat wel klopt, is dat de partij voor onverdoofd slachten gaat en dat ze willen dat mensen hun hoofddoek kunnen dragen als ze achter een loket werken. Maar goed, dat is in heel veel Europese landen het geval. Dat zijn geen sharia-landen."

Tot slot haalt Van Renterghem nog aan het parket van Halle-Vilvoorde een onderzoek voert naar Ilyas El Omari, kersvers Brussels parlementslid voor Team Fouad Ahidar. Dat gaat om afhandeling van een faillissement. De curator die de zaak afhandelt, kan hem niet vinden en ook op de verkiezingsavond liet hij zich niet aan de BRUZZ-journalisten zien. "Ik betwijfel of de man ooit zal zetelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , BRUZZ 24 , politieke week , Georges-Louis Bouchez , David Leisterh , Elke Van den Brandt , Fouad Ahidar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni