Pride Week in Brussel: ‘De LGBTQIA+-gemeenschap is de kanarie in de kolenmijn’

TP
© BRUZZ
14/05/2024

Het is Pride Week in Brussel, met als hoogtepunt de Brussels Pride, die zaterdag plaatsvindt in het centrum van de stad. Voor Rémy Bonny van de LGBTQIA+-organisatie Forbidden Colours zijn het drukke dagen. "Wij zijn wellicht nog maar de eerste zondebok van de achteruitgaande democratie."

De helft van de lgbtiq+-mensen in België durft niet hand in hand te lopen. Dat blijkt uit een enquête, uitgevoerd door de Europese Unie bij 100.000 lgbtiq'ers in 30 landen in Europa, en vandaag in verschillende media gepubliceerd.

Rémy Bonny is directeur van de Europese lgbtiq-organisatie Forbidden Colours, en is naar eigen zeggen niet verbaasd over de resultaten van de bedraging, zo maakt hij duidelijk aan BRUZZ. “België is een van de mooie voorbeelden wereldwijd waar er al heel veel wettelijke vooruitgang geboekt is. De samenleving evolueert jammer genoeg niet zo snel mee.”

Volgens Bonny moet daarom nog heel wat veranderen. “Er zullen opnieuw heel wat politici meelopen in de Brussels Pride. Zij hebben de voorbije jaren al heel wat wetten hebben aangepast", verklaart hij. Toch laat hij weten dat dat niet voldoende is. "We hebben een sterker middenveld nodig. Zij moeten gesprekken aangaan met groepen waarbij gelijke rechten voor LGBTQIA+-personen moeilijker liggen. Dat draagvlak en de financiële middelen die daarbij horen, zijn er op dit moment nog niet.”

Maar volgens Bonny gaan de democratie en mensenrechten vandaag de dag in het algemeen achteruit. “De LGBTQIA+-gemeenschap is daar wellicht de eerste zondebok van”, zegt hij.

“Dit is een week waarin we aan de bevolking willen tonen dat wij wel echt die kanarie in de kolenmijn zijn. Ik hoop dat we met de Pride Week de alarmbel kunnen luiden voor democratie in Europa”, aldus Bonny.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni