Pro-Palestijnse VUB-studente Ruaa blijft op straat komen: 'Studeren gaat nu heel moeilijk'

TP
04/06/2024

Ruaa, studente communicatiewetenschappen aan de VUB, heeft Palestijnse roots en helpt mee aan de bezetting van de campus in Etterbeek. Ze vindt het jammer dat de VUB niet aan de eisen van de protesterende studenten voldoet, maar is niet van plan om op te geven, vertelt ze aan BRUZZ. Al is dat niet makkelijk te combineren met haar studies.

Studente communicatiewetenschappen aan de VUB Ruaa was van plan om dit schooljaar af te studeren. Door de pro-Palestijnse studentenprotesten aan de universiteit waar zij aan deelneemt, zal dat anders lopen. "Ik ben heel gemotiveerd aan mijn laatste jaar begonnen. Helaas is dat omgeslagen."

Ruaa slaapt al sinds de bezetting van de VUB op de campus in een tent. Dat valt moeilijk te combineren met haar studies, zegt ze. "Ik ga mijn examens meedoen, maar de vermoeidheid zorgt voor slechte omstandigheden. Het wordt dus een moeilijke examenperiode. Toch ga ik alles proberen geven." Ook haar thesis stelde ze uit naar volgend jaar, want het was niet haalbaar om die af te werken.

"Ik was heel fier om hier te studeren," voegt ze nog toe, "maar wij zijn nu al zo lang aan het protesteren, zonder verandering. Dat is heel teleurstellend."

Begrip

De studenten vragen onder andere om een volledige academische boycot van Israël. "Wij willen dat alle banden verbroken worden tussen ons en Israël."

Ruaa heeft wel het gevoel dat de universiteit probeert te luisteren naar de studenten, maar met weinig resultaat. "We krijgen veel steun van professoren. De rector, Jan Danckaert, probeert ook te luisteren, maar hij gaat niet akkoord met wat wij zeggen. Dat is wat wij onbegrijpelijk vinden."

Ondanks het tekort aan toegevingen, is Ruaa nog niet van plan om op te geven. Totdat alle eisen van de studenten zijn ingewilligd, blijft ze op straat komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni