Twee gevallen van stroperij ontdekt in Brussels gewest

© Belga
21/02/2024

In het Zoniënwoud en in het Elisabethpark in Koekelberg zijn begin dit jaar karkassen van wilde dieren gevonden, meldt Leefmilieu Brussel woensdag. De dienst maakt zich zorgen over deze gevallen van stroperij. Die blijven zeldzaam, maar kunnen gezondheidsrisico's veroorzaken. Jagen is verboden in het Brussels gewest en wordt bestraft met een boete tussen 50 en 62.500 euro.

Een boswachter ontdekte in januari resten van de karkassen van twee everzwijnen aan de rand van het Zoniënwoud in Watermaal-Bosvoorde. "Dat had de boswachter in twintig jaar nooit eerder gezien", aldus Pascale Hourman, woordvoerder van Leefmilieu Brussel. "Vermoedelijk zijn er valstrikken geplaatst en zijn de everzwijnen ter plekke in stukken gesneden."

Enkele weken later werden in het Elisabethpark in Koekelberg delen van reeën en everzwijnen ontdekt.

De karkassen werden in het laboratorium onderzocht en de resultaten waren negatief voor bepaalde belangrijke ziekteverwekkers, maar de praktijk van stroperij houdt risico's in voor de volksgezondheid, waarschuwt Leefmilieu Brussel. Bij contact kunnen pathogenen worden overgedragen op mens en dier (o.a. Afrikaanse varkenspest of klassieke varkenspest). Het eten van potentieel besmet vlees kan ook ziekten veroorzaken zoals trichinose of tuberculose.

Jacht is verboden

Leefmilieu Brussel herinnert eraan dat de jacht in het Brussels gewest bij wet verboden is. Bij niet-vervolging door het parket riskeert de dader een boete die kan oplopen tot 62.500 euro.

De dienst vraagt de bevolking om dode wilde dieren niet aan te raken en elke ontdekking te melden via info@leefmilieu.brussels of 02/775.75.75.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni