1855 Justitiepaleis 9

| Het parket zag in de visitekaartjes die in zijn wagen lagen het bewijs dat hij drugs dealde.

Twintiger veroordeeld tot 24 maanden cel voor drughandel

© Belga
22/04/2024

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag een 21-jarige jongeman veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan de helft met uitstel, omdat hij zich had ingelaten met drughandel. De twintiger was betrapt met een aanzienlijke hoeveelheid softdrugs, maar volgens zijn advocaat waren die bedoeld om met vrienden en familie te gebruiken.

Het was de politie van Sint-Genesius-Rode die het voertuig van de jongeman op 21 oktober vorig jaar tegenhield. De agenten waren toen op zoek naar een inbreker, maar omdat de twintiger zich bij het zien van de politie zeer zenuwachtig gedroeg, besloten de agenten zijn voertuig te doorzoeken.

Daarin troffen ze 159 gram cannabis, 58 THC-snoepjes, en 109 gram hasj aan. In de wagen lagen ook visitekaartjes met de boodschap 'merci pour votre fidélité' en kraslotjes. Wie een winnend kraslot had, kon bij een volgende aankoop drie gram cannabis gratis krijgen. Het parket Halle-Vilvoorde zag daarin het bewijs dat de jongeman drugs dealde als lid van een bende.

Voor vrienden en familie

De verdediging betwistte dat met klem. "Mijn cliënt blijft erbij dat hij die drugs in Anderlecht bij een straatdealer heeft gehaald en dat ze voor hemzelf en zijn vrienden en familie waren," pleitte meester Mike De Witte. "Het is intussen algemeen bekend dat je in Brussel op straat inderdaad vrij makkelijk aan drugs geraakt. Het verdere onderzoek heeft ook geen enkel element aan het licht gebracht dat zou aantonen dat mijn cliënt in opdracht van iemand anders zou dealen, of verschillende klanten zou hebben. In zijn gsm is daar bijvoorbeeld niets van teruggevonden."

De rechtbank hield gedeeltelijk rekening met dat pleidooi en legde de jongeman een gevangenisstraf van 24 maanden op, waarvan de helft met uitstel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni