Paul Van Tigchelt, hoofd coördinatie van OCAD, het overheidsorgaan voor dreigingsanalyse

Van Tigchelt wil minimale dienstverlening in gevangenissen 'vanaf de eerste minuut'

© Belga
04/04/2024

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) wil dat er vanaf het begin van een staking een minimale dienstverlening geldt in de gevangenissen. Dat heeft hij donderdag in de Kamer gezegd. "Dat is geen beknotting van het stakingsrecht, maar gaat om de basisrechten van gedetineerden die we moeten garanderen."

In de gevangenissen geldt er op dit moment eigenlijk al een minimale dienstverlening. Alleen kan er in de eerste 48 uur van een actie geen personeel worden opgevorderd, waardoor er tijdens kortere acties vaak een beroep moet worden gedaan op politieagenten.

De minister wil daar komaf mee maken. "De minimale dienstverlening is een kwestie van mensenrechten en van de veiligheid van ons personeel. Ik wil dat die wordt gegarandeerd vanaf het begin", antwoordde hij donderdagmiddag in de plenaire vergadering op vragen van zo goed als elke fractie.

"De gedetineerden moeten vanaf minuut één van een staking één warme maaltijd per dag krijgen, één uur per dag uit cel mogen en twee keer per week douchen. Dat is geen beknotting van het stakingsrecht, maar gaat om de basisrechten van gedetineerden die we moeten garanderen", zei hij.

Enkelband

Met dat laatste reageerde Van Tigchelt op kritiek van de socialistische regeringspartijen. Anja Vanrobaeys (Vooruit) verweet de minister het conflict met de vakbonden "volledig te laten escaleren". "Ze vragen om maatregelen, en uw antwoord is hun stakingsrecht inperken", zei ze.

Ook Khalil Aouasti (PS) vindt dat de Open VLD-vicepremier moet inzetten op maatregelen tegen de overbevolking, en niet op het opvorderen van stakende cipiers. De groenen pleiten er onder meer voor om te bekijken of kortgestraften niet vaker een enkelband kunnen krijgen.

'Knoeiboel'

De oppositie was donderdag al helemaal niet mals voor Van Tigchelt. Sophie De Wit (N-VA) noemde de hele situatie "een knoeiboel". "De liberalen zitten op alle sleutelposities, en ze krijgen nog geen steen verlegd." De N-VA pleit voor een spreidingsplan om gedetineerden beter over de gevangenissen te verdelen. Marijke Dillen (VB) vroeg een betere verloning en een aantrekkelijker statuut voor de cipiers. Peter Mertens (PVDA) noemde de standpunten van Van Tigchelt dan weer "een aanval op de vakbonden".

Sinds maandagavond is er een staking van onbepaalde duur aan de gang in de Belgische gevangenissen. De vakbonden kaarten de overbevolking en het personeelstekort aan, problemen die al jaren aanhouden. Volgens Van Tigchelt is het aantal gevangenismedewerkers dat de voorbije dagen moest worden opgevorderd al bij al beperkt gebleven. Woensdag waren het er 68, zei hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni