De Leonardtunnel, onder het knooppunt het Leonardkruispunt

| De Leonardtunnel.

Werken Leonardtunnel: 'veel hinder' tot eind 2024

JP
© BRUZZ
21/05/2024

De Leonardtunnel is weer opengesteld voor verkeer na een tweede grootschalig renovatieweekend. Hierbij zijn de steunpunten tussen de ringtunnel en de E411-tunnel succesvol vervangen. “We verwachten nog veel hinder, zeker tot eind oktober,” waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Dinsdag heropende het Agentschap Wegen en Verkeer de ringtunnel om vijf uur 's ochtends. De ‘vijzelwerken’ in de Leonardtunnel, waarbij steunpunten tussen de ringtunnel (R0) en de E411-tunnel werden vervangen, zijn succesvol afgerond.

Na eerdere klachten over gebrekkige communicatie bij de afsluiting van delen van de Leonardtunnel, biedt het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer nu online een overzicht van de impact van de werken voor de rest van dit jaar.

Onderhoud van de vloerplaten

Vanaf 1 juli start het agentschap met grondig onderhoud van de vloerplaten in de tunnel: eerst de vloerplaat van de binnenring, daarna van de buitenring. Dit zal met name op de binnenring tot eind oktober aanzienlijke hinder veroorzaken, vooral voor verkeer vanuit Zaventem richting Waterloo, dat slechts over één rijstrook kan rijden.

Tijdens de werken aan de vloerplaat van de buitenring wordt het verkeer omgeleid door de tunnel van de binnenring, wat weinig extra hinder met zich meebrengt. De afsluiting van de verbinding tussen de buitenring en Herrmann-Debroux zal wel voor problemen zorgen, voorspelt het agentschap.

Bestuurders moeten omrijden via drie verschillende routes, afhankelijk van waar ze naartoe gaan. Ze kunnen de buitenring verlaten in Groenendaal, terugkeren bij het Vierarmenkruispunt en via de binnenring naar Herrmann-Debroux rijden, of doorrijden naar het Vierarmenkruispunt en via de Tervurenlaan verder gaan. Deze situatie duurt tot eind oktober.

'Overweeg alternatieven'

Het Verkeerscentrum raadt pendelaars in die periode aan om alternatieven voor de auto te overwegen, zoals openbaar vervoer, fietsen, P&R-parkings en carpoolen. Sinds 13 mei heeft de NMBS extra treinen ingezet op de lijn Nijvel-Brussel-Luxemburg.

Sinds de start van de werken in april 2023 voert het Agentschap Wegen en Verkeer de meeste werkzaamheden 's nachts uit om hinder te beperken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni