Menu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni

Om 200.000 ijsblokjes per dag te maken, werkt La Glacière met machines waarin wafelijzers zitten die zo’n 50 blokjes per keer produceren.

Zomerreeks

Zomergerief (1): 200.000 ijsblokjes van La Glacière houden het hoofd van Brusselaar koel

Matisse Van der Haegen
© BRUZZ
10/07/2025

Een zonnige zomer kondigt zich aan en daar horen enkele summer essentials van Brusselse makelij bij. Vandaag: La Glacière, het coolste bedrijf van Sint-Gillis en hofleverancier van ijsblokjes voor de Brusselse horeca. "Wij krijgen soms 300 telefoons per dag van zaken die nú ijs nodig hebben."

Terwijl het kwik de 25 graden aantikt, zoekt BRUZZ verkoeling in de IJskelderstraat waar 150 jaar geleden de ‘IJskelders van Sint-Gillis' werden opgericht. Industrieel ijs bestond nog niet en dus droeg de toenmalige nv Glacières de Bruxelles met paard-en-kar natuurlijke ijsblokken rond uit onder meer de vijvers van Elsene.

Vandaag vinden we er La Glacière, in 2015 overgenomen door Koen Torrekens en zijn vrouw, en gespecialiseerd in ijsblokjes en crushed ice. De zaken gaan er tegenwoordig loeihard, blijkt al uit een bordje aan de ingang: “Door de hittegolf is elke aankoop beperkt tot 30 kilo per persoon”.

“Wij leveren aan zo’n 400 bedrijven, voornamelijk horeca, in Brussel”, verklaart Torrekens. “Daarvoor produceren wij 4 ton ijs per dag of zo’n 200.000 ijsblokjes. Acht maanden in het jaar is dat voldoende, maar als het écht warm is, moet er worden bijgeleverd door onze zusterbedrijven in Ronse en Oudenaarde.”

300 telefoontjes per dag

Het verschil tussen een zon- en een regendag is er dan ook een van dag en nacht bij La Glacière. “Neem nu de rooftop van het Brucity-gebouw. Die bestellen bij 30 graden makkelijk 400 kilo ijs, maar bij slecht weer sluiten ze. Sinds enkele jaren heeft ook iedere zaak een terras in Brussel waardoor de verkoop al snel verdubbelt als de zon zich laat zien.”

"Wij produceren 4 ton ijs per dag of zo’n 200.000 ijsblokjes."

Koen Torrekens

La Glacière

Snel schakelen is dan de boodschap, want bij de samenwerking met horecazaken blijft just in time de vuistregel. “Vaak hebben restaurants en cafés zelf een ijsmachine, maar bij grote drukte voldoet die niet. Ze bellen ons dan om zo snel mogelijk te komen bijvullen. Mijn vrouw krijgt soms 300 telefoons per dag en sommige zaken bestellen zelfs meerdere keren: van 20 tot wel 200 kilo."

Geen koud kunstje om die allemaal te bevoorraden. Volgens Torrekens komt de ijsblokjesbusiness dan ook vooral neer op logistiek. “We hebben vijf à zes chauffeurs die heel Brussel doorkruisen. Die moeten we allemaal zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, leveringen duren een halfuur, maximaal een uur.”

Wafelijzers

Om 200.000 ijsblokjes per dag te maken, werkt La Glacière niet met de bekende, opvulbare ijsblokjeshouders die u waarschijnlijk thuis hebt liggen. Toch is het principe gelijkaardig. “In deze machines zitten wafelijzers die zo’n 50 blokjes per keer produceren”, wijst Torrekens terwijl hij ons rondleidt langs de koelkamer en productieruimte. Dertig zoemende machines draaien er de klok rond.

“Als de klontjes uit de machine vallen zijn ze zo’n -4 graden”, legt hij uit terwijl zijn adem wolkjes blaast. “Wij leggen ze dan nog minstens 24 à 48 uur in onze koelkamer om te dalen naar –18 graden, anders heb je al na 10 minuten geen ijs meer in je drankje.”

Omdat het bedrijf werkt met gefilterd water, zijn de blokjes – in tegenstelling tot thuis - ook perfect transparant.

Hoewel zijn product een cruciaal eerste hulpmiddel is bij warm weer, zegt Torrekens niet per se blij te zijn met de trend naar steeds hetere zomers en hittegolven. “Diepvriesstockage is zeer duur waardoor het niet rendabel is om een hele voorraad aan te leggen. In de zomermaanden zitten we daardoor vaak met tekorten. In Frankrijk is de hittegolf al langer aan de gang, waardoor we regelmatig wanhopige telefoontjes krijgen met smeekbedes om hen te bevoorraden."

Waar Torrekens wel verheugd over is, is de opmars van de cocktail. "Mensen drinken steeds minder bier, maar meer cocktails. Dat geeft ons een duwtje in de rug."

De zomer van BRUZZ

BRUZZ vult je zomer met boeiende verhalen en reeksen uit Brussel, interessante interviews met Brusselaars, verborgen parkjes om te chillen en charmante plekken om te (her)ontdekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , De zomer van BRUZZ , La Glacière , ijsblokjes , ijs