Sint-Pieters-Woluwe dient klacht in voor laster tegen Transparencia

© BRUZZ/Claude Archer
| Transparencia ligt al lang overhoop met de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en burgemeester Benoit Cerexhe (CDH).
Updated: 24-10-2018 - 17:58

De ruzie tussen de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en burgerbeweging Transparencia escaleert. De gemeente heeft beslist om klacht in te dienen voor laster, nadat Transparencia beweerde dat in Sint-Pieters-Woluwe 'een maffioos systeem' heerst en schepenen publiek geld verduisteren. De politiezone Montgomery is intussen een intern onderzoek gestart, na de klacht van Transparencia-voorzitter Archer over zijn behandeling door de politie.

Alles begint met een inventaris rond asbest in de publieke gebouwen van de gemeente. De burgerbeweging Transparencia vroeg verschillende Brusselse gemeenten om dat document online te plaatsen. De gemeente Etterbeek ging daarop in, maar in Sint-Pieters-Woluwe weigerde burgemeester Benoît Cerexhe dat.

“Er zit geen gevaarlijk asbest in de publieke gebouwen in Sint-Pieters-Woluwe. Dat is valse informatie”, benadrukt Cerexhe nogmaals aan onze redactie. Maar aangezien de gemeente geen inventaris online plaatste, trok voorzitter Claude Archer van Transparencia zelf naar de gemeente. Daar kwam het tot een confrontatie met een ambtenaar, waarop Archer zelfs enkele uren in de gevangenis doorbracht.

"Kijk, ik heb er geen enkel probleem om de documenten vrij te geven, maar dan moest meneer Archer een afspraak maken”, zegt Cerexhe daarover. “Maar wat ik niet kan laten voorbijgaan, is dat er vijf dagen voor de verkiezingen op de Facebookpagina van Transparencia gewag werd gemaakt van een ‘maffioos systeem’ en schepenen die publiek geld verduisteren. Zonder dat daar enig bewijsmateriaal van wordt geleverd, is dat pure laster.”

Screenshot Facebookpost Transparencia
© BRUZZ
| De gemeente dient klacht in tegen deze post van Transparencia.

De gemeenteraad van Sint-Pieters-Woluwe besliste dan ook maandag unaniem om klacht neer te leggen tegen onbekenden. Cerexhe kan immers niet met zekerheid zeggen dat het Archer was die het bericht plaatste op Facebook.

'Mensen worden geïntimideerd'

Gevraagd om een reactie, zegt Archer dat hij voorlopig nog geen weet heeft van een klacht. “We zullen dat bekijken als onze advocaat die klacht binnenkrijgt. Maar meneer Cerexhe heeft mij al eens laten oppakken door de politie, zogezegd op basis van een klacht van een ambtenaar, maar die klacht bleek onbestaande”, verwijst Archer naar het vorige incident.

Archer blijft trouwens achter de beschuldigingen staan die op de Facebookpagina van Transparencia verschenen. “Er zijn maffieuze praktijken. Ik weet dat bewoners van sociale woningen, maar ook leerkrachten en mensen die wilden opkomen voor oppositiepartijen in de gemeente geïntimideerd werden”, zegt Archer. Zijn doel is nog altijd om de asbest-, gas- en elektriciteitsinventarissen van de gemeente te pakken te krijgen. “Wettelijk gezien moet de gemeente die geven, maar ze weigeren dat.”

Transparencia zelf klacht ingediend

Archer heeft overigens zélf klacht ingediend tegen de persoon van burgemeester Cerexhe, nadat hij door de politie werd opgepakt. “Want de klacht waarop Cerexhe zich baseerde om mij te laten oppakken, bestaat niet”, aldus Archer. Die klacht ligt nu bij de politieraad van de zone Montgomery.

Dat bevestigt ook burgemeester Vincent De Wolf, momenteel voorzitter van de politiezone. Hij heeft de opdracht gegeven voor een intern onderzoek naar de kwestie, laat hij BRUZZ weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?