| Kasper Dolberg scoort de 0-3.

Anderlecht heeft zaterdagavond op de 29e speeldag in de Jupiler Pro League de Brusselse derby tegen RWDM gewonnen. Paars-wit had zijn schaapjes na een halfuur in het Edmond Machtensstadion op het droge: 0-3.

RWDM kon voorlopig nog niet winnen in 2024 en had tegen stadrivaal Anderlecht opnieuw een lastige opdracht voor de boeg. Die bleek al snel te moeilijk te worden voor de ploeg uit Molenbeek. Al na tien minuten schonk kapitein Jan Vertonghen paars-wit een droomstart door de harde voorzet van Stroeykens in doel te lopen.

Nauwelijks acht minuten later was het weer prijs. Sambu verspeelde kinderlijk de bal aan Dreyer die met een ver schot de uitgekomen Defourny verschalkte. 2-0 en op het halfuur was de wedstrijd helemaal gespeeld. Vertonghen werd langs achteren onderuit gehaald door Sousa, die nadien veel misbaar maakte omdat hij de bal speelde. De Braziliaan had wel gelijk, maar scheidsrechter Nicolas Laforge bleef bij zijn beslissing. De penalty zelf was een koud kunstje voor Dolberg, die daarmee zijn dertiende van het seizoen tegen de netten schoot.

Door de comfortabele voorsprong liet paars-wit de teugels wat los en kwam RWDM af en toe aan een kans. Zo kreeg Biron in het slot van de eerste helft een open schietkans, maar hij verkwanselde die met een wild schot.

Tijdens de tweede periode hield Schmeichel zijn netten schoon op een schot van Camara, maar ook zijn collega aan de overkant Defourny liet de schade niet groter worden.

Blessure Verschaeren

Wel een domper op de Anderlecht-feestvreugde was de spierblessure van Yari Verschaeren. De aanvallende middenvelder tastte naar de hamstrings en verliet het veld met nog twintig minuten te gaan.

Anderlecht nadert zo voorlopig tot op vijf punten van leider Union, dat zondagavond (18u30) AA Gent over de vloer krijgt. RWDM is samen met Eupen en Kortrijk veroordeeld tot play-off 3.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni