Circus zonder handen Circus zonder handen

Anaïs Goeseels

| Loes Messens (links) van Circus Zonder Handen

Loes Messens van Circus Zonder Handen: ‘Bij urban circus verleg je je grenzen’

Andy Furniere
© BRUZZ
04/06/2025

Er is niks clownesks aan urban circus, een koepelterm voor diverse sporttakken als tricking, acro-porté en parkour. Maar ook niets competitiefs, behalve dan de competitie met jezelf, zegt Loes Messens van Circus Zonder Handen.

“Toen ik de eerste keer op een training van Circus Zonder Handen kwam, tijdens een stage sociaal werk jaren geleden, was ik enorm onder de indruk van al het talent dat daar aan het springen en door de lucht aan het vliegen was,” zegt Loes Messens (30) uit Laken, wijk- en welzijnsverantwoordelijke bij de Molenbeekse circusschool Circus Zonder Handen. “Sommige vormen van urban circus zijn echt zware sporten. Ongelooflijk hoeveel fysieke paraatheid er bijvoorbeeld nodig is voor tricking, een mix van martial arts, acrobatie en dans, waarbij je sprongen, kicks, dansende bewegingen en salto’s combineert.”

Ook parkour is erg veeleisend: het vereist lenigheid, snelheid, coördinatie en kracht om over, onder en tussen obstakels te klimmen en te springen – al dan niet met de nodige salto’s. Omdat die discipline zo populair is, richtte Circus Zonder Handen een eigen parkourhal in in Lioncity in Molenbeek, waar jongeren dus ook op regendagen kunnen trainen. “Ook eenwieleren is momenteel enorm in trek bij ons, wat ik snap, maar ik hou het zelf toch maar bij mijn driewieler,” glimlacht Messens, knipogend naar haar handicap.

Een van haar eigen favoriete technieken is diabolo, al kostte het haar wel veel tijd en moeite om dat onder de knie te krijgen. “In het begin vond ik het erg frustrerend, maar door geduldig vol te houden, ben ik er beter in geworden en kan ik er echt van genieten. Urban circus gaat daar ook over: je grenzen verleggen en zelfvertrouwen kweken. Het is geen competitiesport, behalve dan de competitie met jezelf.”

Voor haar staat samenwerking centraal. “Ik heb geen ambitie om ergens een specialist in te worden, ik geniet vooral van de groepsdynamiek die ontstaat bij de trainingen. Bijvoorbeeld bij acro-porté is het geweldig om te zien hoe jongeren elkaar leren vertrouwen en optillen om een menselijke piramide te bouwen. We leren jongeren ook expliciet om hulp te vragen en te bieden.”

“We leren jongeren ook expliciet om hulp te vragen en te bieden”

Loes Messens

Circus Zonder Handen

Loes Messens

Circus Zonder Handen probeert ‘circus voor iedereen’ te realiseren, met onder meer ondersteuning voor jongeren met een handicap. Zo kan een rolstoelgebruiker bijvoorbeeld een-op-een begeleiding krijgen om aan de trapeze te werken. “Er zijn veel creatieve opties om iedereen trots te laten zijn op wat hij of zij kan. Iedereen is welkom in onze lessen en we bieden aparte lessen aan voor jongeren met een handicap, voor wie zich daar comfortabeler bij voelt. We proberen zoveel mogelijk drempels weg te werken.”

Het grote voordeel van urban circus is volgens Messens dat er zoveel variatie is aan disciplines. “Iedereen vindt wel iets dat hij of zij graag doet en waar die goed in is. Geweldig om dan die gezichten te zien glimmen als er een nieuwe truc lukt. En daarnaast is het een ideale uitlaatklep, een manier om gevoelens een plek te geven.”

De inschrijvingen voor het nieuwe lesseizoen starten op 19 juni. De open trainingen lopen de hele zomer door, met algemene trainingen op vrijdag en aparte trainingen voor meisjes op woensdag. www.circuszonderhanden.be

Sporting Flagey

In Sporting Flagey laat BRUZZ iedere week zijn licht schijnen op interessante verhalen uit de Brusselse sportwereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni