Landschapsarchitect Bas Smets lg

| Landschapsarchitect Bas Smets lg

Brusselse architect Bas Smets wint Ultima Algemene Culturele Verdienste 2023

© Belga
22/04/2024

De Brusselse landschapsarchitect Bas Smets ontvangt op dinsdag 30 april de Ultima Algemene Culturele Verdienste tijdens de Ultimas awardshow. De Vlaamse Gemeenschap reikt deze cultuurprijzen jaarlijks uit als erkenning voor de socioculturele sector.

Bas Smets, in 1975 geboren in België, is een landschapsarchitect met een indrukwekkend portfolio. "Zijn werk strekt zich uit over diverse types van publieke buitenruimtes en omvat ontwerpen die reageren op hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en de leefbaarheid van stedelijke gebieden", zegt de jury.

Smets studeerde voor burgerlijk ingenieur-architect aan de Katholieke Universiteit Leuven. Nadien behaalde hij een postgraduaat in landschapsarchitectuur in Genève, wat hem een solide basis gaf voor zijn carrière.

Na zijn studies verhuisde Smets naar Parijs. Daar werkte hij gedurende 7 jaar nauw samen met de gerenommeerde landschapsarchitect Michel Desvigne, waardoor hij zijn vaardigheden en inzichten verder kon verfijnen.

In 2008 richtte Smets zijn eigen bureau in Brussel op, genaamd Bureau Bas Smets (BBS). ​Enkele van zijn meest opmerkelijke projecten zijn het park Thurn en Taxis in Brussel, het stedelijk bos van het Trinity project in Parijs en de herdenkingsplek voor de aanslagen van 22 maart 2016 in het Brusselse Zoniënwoud.

Notre Dame

In 2022 won hij de internationale wedstrijd om de omgeving van de Parijse Notre-Dame na de verwoestende brand te herontwerpen.

Als landschapsarchitect ontving Smets een aantal belangrijke onderscheidingen, zoals de Médaille de l'Urbanisme van de Franse Académie d'Architecture (2018) en de Brussels Architecture Prize (2023).

Sinds 2023 is Smets als eerste Belg aangesteld als Professor in Practice aan de Harvard Graduate School of Design.

Volgens de jury is Smets "een landschapskunstenaar die de logica van de natuur volgt en rekening houdt met de vernietigende impact die de klimaatverandering heeft". "Hij houdt een pleidooi voor meer ruimte voor de natuur en het water in stedelijke contexten", aldus de jury.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni