Kabinet-Persoons

| Een toekomstbeeld van de vernieuwde Jubelfeestbrug.

Brusselse regering renoveert Jubelfeestbrug: 'De wijk zal een heel ander uitzicht krijgen'

© Belga
22/05/2024
Updated: 22/05/2024 15.03u

Ans Persoons (Vooruit.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, heeft woensdagochtend het officiële startschot gegeven voor de renovatie van de Jubelfeestbrug tussen Laken en de Maritiemwijk in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De geklasseerde brug bij Thurn & Taxis moet tegen eind 2025 veiliger worden.

De geklasseerde art nouveau-brug, ook gekend als 'le Pont Monumental', is sinds 2007 beschermd als monument, maar verkeert in slechte staat: er zitten gaten in het wegdek, dat ook bezaaid is met glas. De brug is ook niet erg fietsvriendelijk.

Spoorwegingenieur Frédéric Bruneel, die de ijzeren liggerbrug in 1904 ontwierp, zou vandaag weinig tevreden zijn over de staat van het bouwwerk, dat wordt aangetast door corrosie en metaalmoeheid. De originele afsluitingen, lantaarns en andere elementen van het oorspronkelijke ontwerp zijn ook niet langer aanwezig.

Het renovatieproject behoudt de structuur van de brug en wil ook de visuele elementen die in de loop der tijden verdwenen zijn in ere herstellen. Het project voorziet ook in de vervanging van het wegdek van de 80 meter lange brug tussen de Emile Bockstaellaan en de Jubelfeestlaan.

Brede houten stoep voor voetgangers

Behalve renoveren wil Persoons de brug ook veiliger maken. Aan beide kanten van de rijbaan komt een apart eenrichtingsfietspad van 2,10 meter breed en voor voetgangers wordt een brede houten stoep aangelegd.

De werken kosten naar schatting 8,9 miljoen euro.

Voorbereidende fase

De werken lopen in verschillende fasen om de impact op de wijk zo beperkt mogelijk te houden. Nog deze maand start de voorbereidende fase, vanaf oktober 2024 begint een eerste werkfase waar de brug volledig gesloten wordt.

Midden 2025 start een tweede fase en wordt de brug gedeeltelijk opnieuw geopend voor fietsers en voetgangers.

Symbolische 1 euro

Omstreeks oktober 2025 kan de brug normaal gezien volledig heropenen, al loopt de afwerking nog tot het einde van dat jaar. Na de werken, uitgevoerd door NMBS, zal de Jubelfeestbrug voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen worden aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die als eigenaar zal instaan voor het beheer ervan.

"Dit is een belangrijke stap in de transformatie van de wijk, die binnenkort een heel ander uitzicht zal krijgen", zegt Persoons. Algemeen directeur stations Patrice Couchard van de NMBS is niet minder in zijn nopjes. "Deze werken zullen leiden tot een herwaardering van de Jubelfeestbrug, met het volle respect voor de karakteristieken van dit beschermde monument. Als historische eigenaar zijn wij verheugd over de toekomstperspectieven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , jubelfeestbrug , Ans Persoons , park Thurn & Taxis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni