Het Stocletpaleis in 2021

| Het Stocletpaleis aan de Tervurenlaan. (archiefbeeld)

Brusselse regering verplicht opening UNESCO-erfgoed

© Belga
14/03/2024

De Brusselse regering heeft donderdag haar definitieve goedkeuring verleend aan de ordonnantie om UNESCO-eigendommen te openen. Dat kondigt staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons aan. Meteen roept ze de familie Stoclet op om een doorbraak te creëren voor een beperkte openstelling van het gelijknamige paleis.

"We willen deze gelegenheid graag aangrijpen om de familie Stoclet een brief te sturen met de vraag om hen te ontmoeten en uit te nodigen, in een geest van constructieve samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat een open dialoog tussen alle belanghebbenden essentieel is om ervoor te zorgen dat het Stocletpaleis beperkt opengesteld kan worden, zodat iedereen van dit unieke erfgoed kan genieten," zegt Ans Persoons.

Het Stoclet-paleis, een villa aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe uit 1911, is sinds 2002 onbewoond en werd in 2009 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het geldt als een van de Brusselse parels van de art nouveau, maar blijft gesloten voor het grote publiek. De familie wijst op de fragiliteit van het gebouw, waardoor het niet zonder risico zou kunnen worden opgesteld.

Diezelfde familie lag vorig jaar ook een tijdlang dwars om een 3D-reconstructie van het paleis te vertonen tijdens een tentoonstelling over de ontwerper van het Stocletpaleis, Josef Hoffmann, maar ze draaide uiteindelijk bij.

De ordonnantie moet nog goedgekeurd worden door het parlement, maar kreeg donderdag al groen licht van de Brusselse regering. Die verplicht alle UNESCO-erfgoed in Brussel dat niet publiek is de deuren minimaal tien dagen per jaar te openen. Dit vooral om de erfgenamen van de familie Stoclet ertoe te bewegen het Stocletpaleis open te stellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni