1816 Energie Zonnepanelen 1

Brusselse regering versnelt procedures voor zonnepanelen en warmtepompen

© Belga
05/03/2024

De Brusselse regering heeft een aantal aanpassingen aan het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) in eerste lezing goedgekeurd. Het gaat onder meer om een versnelde procedure voor het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen en bescherming van de horeca en het nachtleven. De globale hervorming van het BWRO zal naar de volgende regering worden overgeheveld, kondigt staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) dinsdag aan.

In het huidige regeerakkoord is naast de hervorming van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening ook wel bekend als 'Good Living', ook een grondige evaluatie van het BWRO opgenomen. Die evaluatie, die in gang werd gezet door voormalig staatssecretaris Pascal Smet, is inmiddels klaar, "zodat de volgende regering snel kan handelen", zo laat staatssecretaris Persoons weten.

In afwachting van deze globale hervorming maakt de regering deze legislatuur nog werk van een aantal ‘quick wins’ en dringende wijzigingen. Brussel telt relatief veel oude woningen die allesbehalve energiezuinig zijn. Daarom werkt de Brusselse regering aan een vlotter en soepeler kader om energierenovatiewerken uit te voeren. Zo komt er een versnelde stedenbouwkundige procedure van dertig dagen voor warmtepompen of zonnepanelen die niet kunnen genieten van vergunningsvrijstelling.

Daarnaast wordt er komaf gemaakt met het inefficiënte systeem van boetes op stedenbouwkundige inbreuken. De huidige procedure voor de opvolging van klachten wordt vereenvoudigd en de bedragen voor inbreuken gaan omhoog. Er komen bovendien nieuwe categoriëen bij die ook erkend worden als stedenbouwkundige inbreuken, zoals het niet laten opvolgen van een werf door de architect. Het sneller sanctioneren moet zorgen dat er minder zonder vergunning wordt gebouwd en verbouwd.

Buurtlawaai beperken

Voorts wordt het principe van 'agent of change' ingeschreven in het BWRO. Het gaat om een beoordelingscriterium van vergunningsaanvragen voor nieuwe bouwprojecten voor woningen binnen een omtrek van 20 meter rond een pand dat voor geluidshinder zorgt, zoals een nachtclub, horecazaak of bowling. De verantwoordelijkheid komt bij het nieuwe bouwproject te liggen, dat de geldende normen inzake buurtlawaai moet respecteren en moet aantonen hoe de geluidshinder van activiteiten of installaties kan worden beperkt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni