Maandag opent vlak bij Manneken Pis het Frietmuseum, een nieuw project van museummagnaat Eddy Van Belle. Volgens schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit) moet de bestemming van het gebouw evenwel nog gewijzigd worden. “De juridische discussies hierover zijn nog bezig,” repliceert eigenaar Van Belle.

©
Photonews / Entre Nous Communication
| Het nieuwe Frietmuseum is een project van museummagnaat Eddy Van Belle.
Frietmuseum opent feestelijk, maar heeft nog niet alle vergunningen op zak
Zelft noemt Van Belle het museum een uit de hand gelopen hobby. Hij verzamelde al enkele indrukwekkende collecties - van zout- en pepervaatjes tot lampen - bij elkaar, en bezit intussen ook vijftien commerciële musea in de hele wereld. Daaronder vallen onder meer het frietmuseum in Brugge en een chocolademuseum (Choco Story) in de Stoofstraat in Brussel, op een steenworp van Manneken Pis.
Aan de overkant van zijn eigen Brusselse chocolademuseum opent hij maandag een nieuw frietmuseum. Dat gebeurt in het bijzijn van burgemeester Philippe Close (PS) en Bernard Lefèvre, voorzitter van het Nationaal Verbond van Frituristen. “Dit sluit aan bij het idee van de Stad Brussel om verschillende frietkoten via een architecturaal project (van Studio Moto, red) een nieuw gezicht te geven,” zegt Van Belle. Het frietmuseum rekent op minimaal 150.000 bezoekers per jaar. Ter vergelijking in Choco Story, aan de overkant, zijn er maar liefst 230.000 bezoekers per jaar.
Haar in de boter
De Stad Brussel is het project alvast genegen, al zit er nog een haar in de boter. Schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit) vindt dat er nog een bestemmingswijziging nodig is. De huidige locatie is immers een handelspand, maar omdat er nu een museum komt, vindt ze dat de bestemming moet worden gewijzigd in een van ‘collectieve voorzieningen’.
Dat is op het eerste zicht vreemd. Het label ‘collectieve voorzieningen’ slaat meestal op publieke gebouwen zoals scholen, administratieve gebouwen en culturele centra. In het geval van het frietmuseum in de Stoofstraat gaat het om het om een volledig commercieel initiatief, zonder subsidies. Maar het kabinet van Anaïs Maes verwijst naar andere commerciële musea zoals Belgian Beer World en Choco Story zelf.
Die zitten niet in een handelspand, maar in een pand bestemd voor ‘collectieve voorzieningen’. In het slechtste geval is er voor de bestemmingswijziging ook een omgevingsvergunning nodig, en een openbaar onderzoek.
Van Belle zit wat verveeld met de zaak. “Het is allemaal heel technisch en juridisch en wij zijn ondernemers. Maar goed als die bestemmingswijziging echt moet, dan zullen we ons daarbij neerleggen.”
De politieke steun heeft Van Belle alvast wel, zelfs van schepen Anaïs Maes. Want ook zij is voorstander van het frietmuseum, “en we gedogen de opening want we zien geen redenen om de bestemmingswijziging af te keuren”, zegt haar kabinetschef. “Al moeten we het eventueel openbaar onderzoek natuurlijk afwachten voor een definitieve beslissing.”
Peter Scholliers, voedingshistoricus, vertelde vanochtend bij Robbe over het belang van de Belgische friet én welke meerwaarde het Frietmuseum zou kunnen hebben.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Samenleving , Cultuurnieuws , Frietmuseum , Eddy Van Belle