De oude NAVO-site in het noordoosten van Brussel.

Groen licht om voormalige NAVO-site om te vormen tot woonwijk met landschapspark

© Belga
14/05/2024

De voormalige NAVO-site in Haren wordt omgevormd tot een duurzame wijk en landschapspark. De site van 90 hectare moet in de toekomst een dichte, groene stadswijk worden. Dinsdag is het richtplan van aanleg (RPA) definitief goedgekeurd. Dat meldt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Vandaag is het terrein nog eigendom van Defensie, dat er haar hoofdkwartier heeft staan. Het terrein wordt gebruikt voor de organisatie van grote processen, zoals het grootschalige proces naar aanleiding van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016.

Na de toekomstige verhuis van het hoofdkwartier van Defensie komt er heel wat open terrein vrij op de voormalige NAVO-site. Een unieke kans om er iets mee te doen voor de Brusselaar, zo dacht ook de Brusselse regering. De site, te midden van bedrijfszones, de begraafplaatsen en het Woluweveld, biedt dan ook heel wat mogelijkheden. Het gebied ligt pal tussen Brussel en Vlaanderen, waardoor ook het Vlaams Gewest betrokken is in de uittekening van de toekomstplannen.

Bedoeling is het terrein te heropwaarderen met oog voor de omgeving, de economie, de bestaande instellingen rondom het terrein en de Brusselaar. De Brusselse regering wil er in de toekomst een nieuwe dichte stadswijk tot stand te brengen en een ruim grootstedelijk park aanleggen.

De site moet "fungeren als een nieuwe groene long voor het noordoosten van Brussel", stelt minister-president Vervoort. Zo moet er onder meer een grootstedelijk landschapspark gebouwd worden, goed voor 45 hectare, en wordt het gebied ingeschakeld binnen een netwerk voor actieve mobiliteit met wandel- en fietsroutes.

De heropwaardering van het gebied moet ook de economische dynamiek tussen de Europese Wijk en Brussels Airport "consolideren en versterken", aldus Vervoort. "De vruchtbare samenwerking met Vlaanderen moet dienen als voorbeeld voor alle toekomstige ontwikkelingsprojecten aan de rand van de stad."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni