Vroegere NAVO-site wordt Defensie-hoofdkwartier en woonwijk met landschapspark

f7a07a48-navo.jpg
© Perspective.brussels
| De oude NAVO-site in het noordoosten van Brussel.
© Perspective.brussels
| De oude NAVO-site in het noordoosten van Brussel.

De vroegere NAVO-site krijgt een nieuwe bestemming. Op de site, die zich uitstrekt over zowel het Brusselse als het Vlaamse Gewest, komt het nieuwe hoofdkwartier van Defensie, een grootstedelijk landschapspark van meer dan 45 hectare, economische activiteiten, woningen en openbare voorzieningen. De Brusselse ministerraad heeft donderdag het ontwerp in eerste lezing goedgekeurd, meldt minister-president Rudi Vervoort (PS).

De uitgestrekte Defensie-site beslaat een oppervlakte van ongeveer 90 hectare langs de Leopold III-laan en bevindt zich voor een deel in het Brussels Gewest (gemeenten Evere en Brussel-Stad) en voor een deel in het Vlaams Gewest (gemeente Zaventem).

De terreinen zijn vandaag eigendom van Defensie. Momenteel is er een tijdelijke Europese school gevestigd en wordt er het proces over de aanslagen gevoerd in het voormalige NAVO-hoofdkwartier.

Oud hoofdkwartier NAVO Evere buitenzicht
© NAVO
| Het oude NAVO-hoofdkwartier.

Vervoort benadrukt dat de Brusselse en Vlaamse bestuurlijke diensten, perspective.brussels en het Departement Omgeving, "op een vernieuwende en voorbeeldige manier hebben samengewerkt om een gemeenschappelijk kader voor de ontwikkeling van de site en de directe omgeving ervan uit te tekenen".

Groene long

Dat heeft geresulteerd in een ontwerp van RPA aan Brusselse kant en een ontwerp van GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) aan Vlaamse kant. Het GRUP is op 14 juli in eerste lezing door de Vlaamse regering goedgekeurd.

"Met hun gecoördineerde aanpak voor meer dan 200 hectare aaneengrenzende open ruimten leggen beide gewesten de basis voor de creatie van een unieke groene long in het noordoosten van de hoofdstad", vervolgt de Brusselse regeringsleider.

rpa defensie navo
© Perspective.brussels
| De toestand vandaag: oude en nieuwe Navo-site en hoofdkwartier van het Belgisch leger.

"De toekomstige beboste omgeving zal op een ecologische manier worden ontwikkeld en toegankelijk zijn voor de buurtbewoners, wandelaars en fietsers."

Duurzame stadswijk

Bij de inrichting van de site van ruim 200 hectare worden de bestaande open ruimten met elkaar verbonden tot een grootstedelijk landschapspark van meer dan 45 hectare, waarvan 15 op Brussels grondgebied. Er komt ook een grootstedelijk netwerk voor actieve mobiliteit met nieuwe verbindingen tussen de Groene Wandeling en de fiets-GEN-routes.

Voorts komt er een nieuwe duurzame en gemengde wijk langs de Leopold III-laan en is 150.000 vierkante meter voorzien voor economische activiteiten en 50.000 vierkante meter voor voorzieningen, diensten, winkels en horeca.

Volgens Vervoort is met dit ontwerp van RPA "een perfect evenwicht gevonden tussen het herstel van de natuur in dit gebied en de herwaardering van deze stadstoegang door er een nieuwe duurzame stadswijk te ontwikkelen".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?