Voormalige papierfabriek Anneessens-Funck gedeeltelijk beschermd als erfgoed

© Belga
27/02/2024

Het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck aan Groot Eiland wordt als erfgoed opgenomen in de lijst van geklasseerde gebouwen. Dat kondigen Brussels staatssecretaris van Erfgoed en Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) en Brussels schepen voor Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels) dinsdag aan.

De voormalige zetel van de Papeteries Corneille De Ruysscher is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed van Brussel voor haar historische, artistieke, esthetische en stedenbouwkundige belang. Het hoekgebouw van de voormalige papierfabriek en zijn monumentaal portaal vormen een belangrijk visueel element in het stedelijk landschap van de Fontainaswijk.

12da51df-anneessens-funck2.jpg

De Stad Brussel diende als eigenaar van het pand in februari 2023 de beschermingsaanvraag voor bepaalde delen in. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen adviseerde positief waarna ook de Brusselse regering volgde. Zo worden nu bepaalde delen van de voormalige Papeteries De Ruysscher als monument beschermd.

Het gaat om de straatgevels, het inkomsas en de etalages van de kantoren van het gebouw van Ernest Acker, de trappenhuizen en hun doorgang, de sanitaire kern op de tweede verdieping, het 'hek'-lokaal onder het monumentale portaal, de sanitaire voorzieningen, de kleedkamers en de toiletten in de kelderverdieping, en de volledige begane grond van het gebouw van architect Eugène Dhuicque.

Papierbedrijf

In 1905 liet het papierbedrijf Papeteries Corneille De Ruysscher werkplaatsen bouwen aan Groot Eiland, naar plannen van architect Ernest Acker. Het bedrijf floreerde, wat leidde tot een uitbreiding van de Brusselse zetel. Die werd tussen 1924 en 1927 voltooid op basis van plannen van architect Eugène Dhuicque. In 1949 werd de vestiging opnieuw uitgebreid, naar Groot Eiland 35, al is dat deel niet opgenomen in de bescherming.

Na de verhuis van het papierbedrijf naar Frankrijk begin jaren 1960 kocht de Stad Brussel de site op in 1968, om het vervolgens om te vormen tot het technisch instituut Anneessens-Funck.

97661581-anneessens-funck3.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni