| Kantoren in de Noordwijk.

Kantoorverhuur in Brussel daalt tot dieptepunt: 'CO2-neutraal gebouw kost meer'

JP
© BRUZZ
07/05/2024

Er werden dit jaar een pak minder kantoren verhuurd in Brussel. Vastgoedexperts schrijven dat toe aan de vertraging van de economische groei en de voorzichtigheid van bedrijven die daarop volgt. “Iedereen wil een CO-neutraal kantoor, maar dat heeft een meerprijs."

Volgens kantoovastgoedbedrijf JLL werd tussen januari en maart amper 49.324 vierkante meter bureauruimte verhuurd in Brussel. Dat is 31 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2023 en 55 procent minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

JLL spreekt over "een van de zwakste eerste kwartalen ooit". Dat schrijft De Tijd en blijkt ook het recente marktrapport over Brussel van JLL.

"Iedereen zit in de penarie: door de slechte economie vertraagt alles. Zeker dienstenbedrijven zagen hun kosten omhoogschieten", klinkt de uitleg van Marc-Antoine Buysschaert, topman van de makelaar Cushman & Wakefield in België aan De Tijd.

Dat heeft volgens experts gevolgen voor de hele vastgoedketen: er is een groeiende vraag naar duurzame kantoren vanwege de steeds strengere milieu-eisen, maar veel bedrijven blijven nog vasthouden aan oudere, goedkopere panden. Want een CO2-neutraal gebouw "heeft een meerprijs".

Hogere bouwkosten

Daarnaast zijn ook de bouwkosten gestegen, waardoor bedrijven liever hun huurcontract nog eens verlengen. Ook was er een onverwachte stijging van de rentetarieven. Hierdoor waren investeerders terughoudender en richtten ze zich minder op nieuwe investeringen.

Het rapport van JLL benadrukt dat structurele leegstand weliswaar toeneemt, maar dat de leegstand van gebouwen in energieklasse A zeer laag is, zo rond de 1 procent. De algemene leegstand in Brussel steeg naar 7,5 procent in vergelijking met 7,1 procent drie maanden eerder.

Toch zijn er dit jaar wel een aantal duurzame panden opgeleverd, denk onder meer aan het ZIN-gebouw van Befimmo, van de Vlaamse overheid, met een oppervlakte van 75.000 vierkante meter. Of het Hôtel des Douanes, een renovatieproject van Nextensa op de Tour & Taxis-site, dat voorlopig nog geen huurder heeft gevonden.

Verschuivingen

Al zijn er later dit jaar nog enkele grote verschuivingen op til. Ambtenaren van de Europese Commissie zullen zo naar gerenoveerde kantoren in de gebouwen Montoyer 34 en Montgomery Parc verhuizen.

Energiebedrijf Engie verhuist ook mogelijk zijn hoofdkantoor naar Oxy, het voormalige Muntcentrum in het centrum dat momenteel wordt gerenoveerd. Als dat gebeurt, kan de Europese Commissie de lege ruimte huren in Engies huidige hoofdkantoor, de Pole Star in de Noordwijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni