| Deze appartementen zijn de verenigingen een doorn in het oog.

Lebeauproject op Zavel krijgt vergunning, verenigingen naar Raad van State

BVR
© BRUZZ
13/02/2024

Projectontwikkelaar Immobel heeft, drie jaar nadat een eerste versie van de plannen werd ingediend, groen licht gekregen van het Gewest om de Belgacomgebouwen aan de Zavel te herontwikkelen. (Buurt)verenigingen trekken naar de Raad van State. "Het is niet omdat het eerste project echt monsterlijk was, dat het na deze aanpassingen plots een goed project is."

Het Gewest gaf vorige week zijn akkoord voor alweer de derde versie van het project. De initieel geplande hoteltoren werd uit de plannen geschrapt en het aantal appartementen ging van 207 naar 64. In de vergunde versie is meer plaats voor kantoren, wordt een binnentuin aangelegd en blijft het modernistisch gebouw op de kop, waar vroeger boekhandel Taschen zat, intact.

"70 procent van het bestaande huizenblok blijft behouden. Enkel het gedeelte onderaan de Lebeaustraat, waar de appartementen komen, wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd," zegt Marc Poncelet van projectontwikkelaar Immobel.

Immobel wijst erop dat heel wat tegenstanders intussen voor zijn. Dat is het geval voor de vereniging van handelaars op de Zavel, de Frison Horta Foundation en vzw Kunstberg. "We hebben ons achter dit project geschaard omdat de connectie tussen de Zavel en de benedenstad momenteel onbestaand is," zegt Jean-Charles Harzé, voorzitter van de handelaarsvereniging en bloemist op de Zavel. "De winkels op de begane grond zullen voor meer leven in de straat zorgen."

Raad van State

Maar niet iedereen is overstag. Het comité Sauve Lebeau Sablon trekt samen met de Association Patrimoine Artistique en enkele buurtbewoners naar de Raad van State. De appartementen in de Lebeaustraat blijven hen een doorn in het oog. "Het is niet omdat het eerste project echt monsterlijk was, dat het na deze aanpassingen plots een goed project is," zegt Chris Bosma, voorzitter van Sauve Lebeau Sablon.

"Ik hoop dat Immobel intussen geen sloopwerkzaamheden zal uitvoeren die het hergebruik van bestaande gebouwen onmogelijk zou maken"

Pierre Loze

Association Patrimoine Artistique

Bosma zal de Raad van State wijzen op juridische, eerder dan esthetische bezwaren. "Het gebouw blijft te hoog, te diep en er is te weinig doorlatend."

Pierre Loze van de Association Patrimoine Artistique hoopt dat Immobel de werken in afwachting van de uitspraak stillegt. "Die uitspraak van de Raad van State verwachten we binnen achttien maanden, dat is niet zo lang. Ik hoop dan ook dat Immobel intussen geen sloopwerkzaamheden zal uitvoeren die het hergebruik van bestaande gebouwen onmogelijk zou maken."

De verenigingen kunnen dat ook vermijden door bij de Raad van State een verzoek tot schorsing in te dienen. Of dat zal gebeuren, wil Bosma nog niet kwijt. "We gaan nog niet te veel in onze kaarten laten kijken."

Immobel toont zich teleurgesteld. "Dit is geen goed nieuws. We hebben niet iedereen kunnen overtuigen, wat misschien normaal is bij zo'n groot project in centrum Brussel. Maar ik wil beklemtonen dat heel wat mensen intussen wel zijn bijgedraaid, en willen dat het project eindelijk vooruitgaat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Lebeau-project , sauve lebeau sablon , Immobel , Grote Zavel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni