Derde keer goede keer? Immobel dient nieuwe aanvraag in voor Lebeauproject aan Zavel

© BRUZZ
11/08/2023

Projectontwikkelaar Immobel stelde donderdagavond zijn nieuwe en afgeslankte versie van het Lebeauproject voor aan de buurtbewoners van de Grote Zavel. Het bouw- en verbouwingsproject, dat een heel huizenblok bestrijkt aan de Grote Zavel, werd sinds de eerste versie in 2021 al stevig bijgeschroefd met onder meer lagere hoogtes en meer renovatie. Op 16 augustus start het openbaar onderzoek.

“Met het Lebeauproject zal de Zavel een nieuwe functie krijgen: een plek waar het goed toeven is, en niet langer een doorgangsplek”, belooft Immobel op zijn website. “We willen het gebouwencomplex opnieuw uitdenken en nieuwe woon-, werk- en winkelruimten creëren om zo de wijk een nieuwe impuls te geven.” Verschillende bewoners en buurtcomités van de Grote Zavel bleken in 2021 echter weinig enthousiast over deze plannen en vreesden onder meer voor de hinder van de werken en de erfgoedwaarde van de gebouwen.

Een eerste versie van het project kreeg dan ook een negatief advies van het Gewest en Brussel Stad. Intussen werden de plannen wel al grondig bijgeschaafd en eind 2022 hebben de bevoegde Brusselse instanties de plannen van Immobel een gunstig advies toegekend mits enkele opmerkingen in rekening worden genomen. “We hebben via de vele gesprekken die we hadden met de buurtcomités, buurtbewoners en bevoegde instanties onze plannen aangepast op basis van de verkregen feedback”, zegt de ontwikkelaar daar nu over.

Het huidige ontwerp voorziet een gemengd stedelijk project met appartementen, kantoorgebouwen, een ondergrondse rotatieparking van twee verdiepingen, winkels, een restaurant en een ontharde binnentuin. De huidige skyline wordt aangehouden door de voorziene toren aan het Gerechtsplein weg te laten. De hotelfunctie van het gebouw maakt dan ook plaats voor een kantoorfunctie.

Daarnaast wordt in de nieuwe plannen ook nog sterker ingezet op renovatie met meer dan 75 procent van de actuele site dat bewaard wordt. “Enkel het Lebeau-gebouw bestaat uit nieuwbouw om kwalitatieve appartementen te kunnen aanbieden”, klinkt het.

Werkzaamheden

Vanaf 16 augustus, en dat gedurende 30 dagen, kan iedereen de plannen inkijken. De buurtbewoners worden op de hoogte gebracht van het gewijzigd ontwerp via een bewonersbrief en twee infomomenten waarvan eentje dus donderdagavond plaatsvond. Het volgende staat gepland voor donderdag 24 augustus.

Als de vergunningsaanvraag is ingediend, staat er een openbaar onderzoek gepland voor de komende maanden en zal er nog een overlegcommissie volgen. De bouwvergunningen moeten dan begin 2024 worden verleend waarna in het tweede kwartaal de werkzaamheden kunnen starten. Die zullen naar verwachting in het derde kwartaal van 2026 voltooid zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Lebeau-project , Grote Zavel , Immobel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni